Oekraïense graanexport bereikt 14 miljoen ton, aldus de VN

Dankzij het Zwarte Zee-initiatiefis meer dan 14 miljoen ton graan geëxporteerd uit Oekraïense havens, verklaarde een hoge ambtenaar van de Verenigde Naties donderdag 15 december 2022. Tweederde van dit graan is voor menselijke consumptie. De ontwikkelingslanden zijn de belangrijkste afnemers. De overeenkomst is met vier maanden verlengd.

Sinds Oekraïne en Rusland eind juli samen met Turkije en de Verenigde Naties een zogenaamde “graanovereenkomst” ondertekenden om de Zwarte Zee-route die in Oekraïne door de Russische invasie werd geblokkeerd, weer open te stellen voor Oekraïense schepen, is al meer dan 14 miljoen ton graan uitgevoerd, zei UNCTAD-secretaris-generaal Rebeca Grynspan op een persconferentie in Genève. Ze merkte ook op dat de wereldvoedselprijzen al zeven maanden op rij dalen. De overeenkomst is met vier maanden verlengd.

Ontwikkelingslanden

Mevrouw Grynspan verwierp de beschuldigingen dat graan uit Oekraïne in rijke landen terechtkomt en niet in ontwikkelingslanden. Volgens haar moet een onderscheid worden gemaakt tussen export voor vee en export voor menselijke consumptie. “Ontwikkelingslanden hebben enorm geprofiteerd van het akkoord over voedsel voor menselijke consumptie”, zei de VN-ambtenaar. Zo gaat tweederde van de tarwe-export naar ontwikkelingslanden.

Nog veel werk

Maar Grynspan erkende dat de hoeveelheid geëxporteerde tarwe nog steeds onder het niveau van 2021 ligt. “Er is nog een lange weg te gaan,” zei hij. Zij vreest ook een tekort aan meststoffen voor volgend jaar. De tijd dringt omdat het plantseizoen niet kan worden verlengd. “Daarom werken we er hard aan om het probleem zo snel mogelijk op te lossen,” zei hij.

Rusland ontevreden

Rusland betreurt op zijn beurt dat een tweede akkoord met Oekraïne, dat ook eind juli werd ondertekend, om zijn export van graan en meststoffen mogelijk te maken, niet wordt uitgevoerd. Moskou klaagt dat het zijn producten en meststoffen niet kan verkopen vanwege de westerse sancties, die vooral de financiële en logistieke sector treffen.

Bron: VILT

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*