Observatorium evalueert Unesco Biercultuur


Het Observatorium van de Belgische Biercultuur overhandigde tijdens de Horeca Expo – official fanpage het eerste evaluatierapport aan de Belgian Brewers Federation. Door de Belgische biercultuur nauwgezet op te volgen, komt het Observatorium tegemoet aan de vraag van UNESCO Intangible Cultural Heritage om zorgvuldig op te volgen hoe levendig de biercultuur is en hoe die evolueert.


Het Observatorium van de Belgische Biercultuur werd opgericht door het Ministerium Der Deutschsprachigen Gemeinschaft, Eupen. dat bij de Unesco het dossier inleidde voor de erkenning van de Belgische biercultuur als immaterieel cultureel erfgoed. “De Belgische biercultuur werd einde 2016 als dusdanig erkend en in mei 2017 werd het Unesco-certificaat officieel overhandigd”, licht Norbert Heukemes, secretaris-generaal van de Duitstalige Gemeenschap toe. “Met het Observatorium willen wij de Belgische biercultuur nauwgezet opvolgen. Wij zijn daartoe overigens verplicht door de Unesco die een zesjaarlijks rapport verwacht. Wij hebben er evenwel voor gekozen om tweejaarlijks een rapport samen te stellen. Dit laat ons toe om de evolutie op de voet te volgen en om na zes jaar een degelijk, gefundeerd, rapport te kunnen presenteren aan Unesco. Dankzij dit eerste rapport kunnen wij zonder meer stellen dat de Belgische biercultuur springlevend is en zich ook nog verder ontwikkelt”.

Beer Agency


Het rapport, dat conceptueel werd uitgewerkt door Krishan Maudgal van Beer Agency, bestrijkt vier hoofdthema’s: de biersector, vakmanschap en kennis, diversiteit van de biercultuur en tot slot de sociale aspecten die deel uitmaken van de biercultuur. “Wij hebben bijvoorbeeld vastgesteld dat bier en gastronomie steeds meer wordt gedragen vanuit de basis en dat koks spontaan biergerechten gaan creëren en op de kaart gaan zetten in bistro’s en restaurants. Ook nemen brouwerijen steeds meer het voortouw inzake milieuzorg en duurzaamheid in alle facetten. Verder zien wij hoe er meer en meer respectvol wordt omgegaan met voormalige brouwerijen waarvan de gebouwen worden omgevormd tot culturele centra of woonzorgcentra die de herinnering aan de lokale biergeschiedenis levendig houden”.

Mondiale waardering


Een heel belangrijk aspect is, volgens Norbert Heukemes, de toenemende mondiale waardering voor het bierwetenschappelijk onderzoek dat in België wordt uitgevoerd en dat onder meer focust op gerst, gist en hop. Tevens worden er meer en meer activiteiten georganiseerd die de biercultuur uitdragen naar een breed publiek en die het brede publiek ook betrekken bij initiatieven zoals bijvoorbeeld de herintroductie van de teelt van Schaarbeekse krieken.

Diversiteit


“Inzake diversiteit is er een enorme explosie aan smaken en ingrediënten voor het brouwen van bier. Dikwijls gaat het om grondstoffen zoals safraan of witloof maar bij andere initiatieven fronst menig wetenschapper zich de wenkbrauwen”, stipt Norbert Heukemes aan. “Belgische brouwers volgen ook nauwgezet internationale trends in bierstijlen en geven er niet zelden een eigen, Belgische twist aan. Zo zien wij bijvoorbeeld porters en stout-bieren opduiken in navolging van onder meer de IPA’s. Zowel in het verenigingsleven dat heel wat bierige evenementen organiseert als in de warenhuizen die een steeds groter bieraanbod presenteren, zien wij een toenemende belangstelling. Verzamelaars van bierattributen worden meer en meer geconfronteerd met nieuwe etiketten, viltjes en kroonkurken maar zien ook hoe jongere generaties veel minder gaan verzamelen”.

Belgisch bier


“Op sociaal vlak merken wij op hoe bier de Belgen verenigt. Het gaat niet om Vlaams, Waals, Brussels bier of bier uit de Duitstalige regio, wij scharen ons allemaal achter Belgisch bier. En daaromtrent organiseren wij ook almaar meer evenementen en festivals. De populariteit van Belgisch bier neemt wereldwijd toe maar confronteert ons ook met de toename van het aantal ‘Belgian styles’. Gelijktijdig zie ik ook hoe abdijbieren een nieuwe dynamiek kennen en abdijen opnieuw starten met eigen huisbrouwerijen. Wanneer ik alles overschouw, ben ik ervan overtuigd dat de vier thema’s en alle onderwerpen die daaronder worden gebundeld ons meer dan ooit zullen inspireren voor een volgend rapport binnen twee jaar. Het gaat dat niet alleen om cijfers maar ook om het tijdig ontdekken van nieuwe trends in de Belgische biercultuur”, aldus nog Norbert Heukemes.
Het rapport kan worden gedownload via http://www.ostbelgienkulturerbe.be/…/tabid…/6286_read-58415/ en vervolgens in de rechterkolom klikken op ‘Downloads’ om het rapport in pdf op te slaan.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*