Nutri-Score: een hulpmiddel voor gezondere inkopen

Consumenten letten steeds vaker op wat er voor hen o het bord ligt. Bij het winkelen kijken ze nu niet enkel meer naar het etiket, maar ook steeds vaker naar de Nutri-Score. Fabrikanten hebben er alle belang bij om hun producten van deze Nutri-Score te voorzien!


Nutri-Score?

In België werd in april het Koninklijk Besluit aanvaard dat het wettelijk kader voor de Nutri-Score vastlegt. Maar je ziet dit label al veel langer. Het circuleert al in België sedert augustus 2018, bij onze zuiderburen al sedert 2016. de Nutri-Score werd ontworpen om de voedingswaarde van een voedingsmiddel op een eenvoudige manier aan te tonen. Test-Aankoop stelt duidelijk: “Een van onze belangrijkste taken is om de consument te voorzien van alle hulpmiddelen die hij nodig heeft om de beste keuze te maken. Daarom hebben we dit puntensysteem vanaf het begin gesteund en zijn we blij met deze ontwikkeling.”

Nutri-Score: een hulpmiddel voor gezondere inkopen


Vijf letters en vijf kleuren

De Nutri-Score wordt weergegeven door vijf letters van A (beste score) tot B, C en D tot E (slechtste score) en vijf kleuren, waarbij groen en rood de twee uitersten zijn, vergelijkbaar met de verkeerslichten. Daarom is het zeer intuïtief. De score onderscheidt zich door de grootte van de letter en het in kleur geaccentueerde gebied.

Nutri-Score: een hulpmiddel voor gezondere inkopen
Dit product heeft een B Nutri-Score

Nutri-Score houdt rekening met zowel gunstige parameters (vezels, eiwitten, fruit en noten) als beperkende parameters (kilocalorieën, verzadigde vetzuren, suiker en zout) en maakt zo de beoordeling van de totale voedingswaarde van een voedingsmiddel mogelijk.

Het oorspronkelijke rekenalgoritme is in 2005 ontwikkeld door een groep wetenschappers uit Oxford. Het werd later aangepast door de Franse Hoge Raad voor de Volksgezondheid. In september 2016 werd het opgenomen in een grootschalig onderzoek naar het aankoopgedrag in Frankrijk. En het resultaat was positief en bleek doeltreffender te zijn dan andere vereenvoudigde etiketteringsystemen.

Wet

Op 1 april 2020 werd een Koninklijk Besluit gepubliceerd om het wettelijk kader van Nutri-Score vast te leggen. In deze context heeft de Fod Volksgezondheid informatie over Nutri-Score beschikbaar gesteld op haar website. Naast gedetailleerde informatie vindt u er ook twee video’s en een brochure om te downloaden.

Delhaize en Intermarché waren de eerste supermarktketens die dit systeem introduceerden, kort daarna gevolgd door Colruyt en Carrefour. Inmiddels hebben ook voedingsbedrijven zich aangesloten bij de Nutri-Score- aanhangers. Nutri-Score verschijnt bijvoorbeeld op verpakkingen van onder andere Danone, Alpro, Nestlé, Hak & McCain.

Voedingsfabrikanten

In het belang van de volksgezondheid, maar ook vanuit marketing en economische overweingen is het aan te bevelen voor de voedingsindustrie, en de fabrikanten om de Nutri-Score zo snel mogelijk toe te passen op de verpakking van al hun producten. Samen met 40 andere partners vormt de consumentenorganisatie Test Aankoop een coalitie die de Europese Unie oproept om van Nutri-Score een verplichte en geharmoniseerde voedingswaarde-etikettering op de voorkant van elke verpakking te maken. Gezien dit feit is het aan te bevlen om zich zo snel mogelijk aan te passen.

This post is also available in: nlNederlands

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*