Norbertijnerabdijen pakken uit met eigen productlogo

In navolging van de #trappistenbier met het logo van Authentic Trappist Product ( International Trappist Association) starten de #norbertijnen ( Abbaye Des Premontres) met de invoering van het logo Authentic #norbertine Product voor de commercialisering van producten zoals #bier, #Kaas, brood, hosties, kazuivels, enz. Het initiatief daartoe werd einde oktober vorig jaar genomen tijdens de samenkomst van alle norbertijnergemeenschappen in Rome.

“Het fraaie logo met de blauw-gele kleuren van de norbertijnerorde werd gepatenteerd voor gebruik in Europa en het Verenigd Koninkrijk. Ondertussen heeft de vzw Authentic Nobertine Product rechtspersoonlijkheid verkregen en kan het logo geleidelijk worden ingevoerd”, geeft Karel Stautemas, pater-brouwer van Abdij Grimbergen en initiatiefnemer van het project aan. “De laatste jaren stellen wij vast dat er steeds meer inbreuken en onterechte verwijzingen zijn naar de norbertijnerorde. Zo brengt het Duitse Allgäuer Brauhaus een ‘Norbertus Kardinal’-bier uit, commercialiseren Les Brasseurs de Lorraine een ‘Abbaye de Prémontrés’-bier en lanceert de Radeberger Pilsner in Italië een ‘Hugues de Fosses Norbertine Style Abbey Beer’ zonder dat er daaromtrent enig overleg is geweest. Daarom hebben wij besloten om naar het voorbeeld van het Authentic Trappist Product-logo een “Authentic Norbertine Product-logo” te creëren. Het logo kan worden gebruikt voor alle producten die door #norbertijnerabdijen onder hun toezicht worden vervaardigd of waarvoor zij royalties ontvangen. In tegenstelling tot het trappisten-logo wordt niet vastgelegd dat deze producten uitsluitend binnen de abdijmuren vervaardigd moeten worden”.

Grimbergen, Tongerlo, Leffe, Abdij van Park en Averbode Abbey Beer

Op dit ogenblik beschikken Grimbergen, Averbode en Park over een ‘eigen’ #brouwerij op de site van de abdij. Globaal mogen in België de abdijbieren van Grimbergen, Tongerlo, Postel, Leffe, Abdij van Park en Averbode Abbey Beer alvast het logo voeren. Verwacht wordt dat zij het nieuwe logo geleidelijk gaan invoeren van zodra nieuw verpakkingsmateriaal (etiketten, broodzakken, enz.) wordt besteld. Wellicht zullen deze #abdijen het inmiddels sterk uitgeholde en bij het publiek grotendeels onbekende logo van ‘Erkend Belgisch Abdijbier’ schrappen en vervangen door het nieuwe norbertijnerlogo. De impact daarvan kan zeer groot zijn en voor de nodige bekendheid zorgen bij het publiek; de samengetelde productie van de trappistenbieren wordt geraamd op 600.000 hl terwijl Leffe en Grimbergen samen al meer dan 2.000.000 hl bier brouwen.

Buitenlandse orden van de Norbertijnen

In het buitenland zal het logo onder meer prijken op de wijnen van de norbertienenzusters van Oisterwijk (Nederland), het bier van Stift Schlägl (Oostenrijk), de likeur van Abbaye Saint-Michel de Frigolet (Frankrijk). De bieren van de Strahov Monastery ,nabij Praag, komen wellicht ook in aanmerking. Een volledige inventaris van norbertijnerproducten die in aanmerking komen voor het logo wordt thans samengesteld.

Belgian Brewers FederationBelgian Family Brewers

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*