NoPalms biedt een alternatief voor palmolie

De innovatie van NoPalm Ingredients maakt circulaire en duurzame palmolieproductie mogelijk. Vorig jaar won NoPalm Ingredients de Rabo Sustainable Innovation Award (RDI) in de categorie Food Transition. Lars Langhout, medeoprichter en CEO vertelt over zijn jong bedrijf NoPalm.

Na meer dan tien jaar als consultant te hebben gewerkt, voelde Langhout de behoefte om de wereld te verbeteren: “Ik wilde iets doen dat echt een verschil maakte. Hij vond een artikel op internet van medeoprichter Jeroen Hugenholtz en besloot contact met hem op te nemen. Bij hun eerste ontmoeting ontstond meteen het idee om samen een bedrijf te beginnen: NoComponents van Palm. Langhout: “Dankzij onze achtergronden vullen we elkaar perfect aan: Ik heb een sterke commerciële achtergrond, Jeroen heeft veel ervaring in de voedingsindustrie en vooral in fermentatie.

Een oplossing voor een groot probleem

De innovatie van NoPalm Ingredients is een microbiële olie die door middel van fermentatie uit reststromen wordt gewonnen. Dit maakt het een duurzaam en circulair alternatief voor palmolie. Net als echte palmolie kan het worden gebruikt in een groot aantal producten: van koekjes tot snacks, van shampoos tot tandpasta. Maar met 90% minder CO2-uitstoot, zonder vernietiging van de biodiversiteit en zonder uitbuiting van de boeren. Met andere woorden, het is een duurzaam alternatief en een welkome oplossing voor een groot probleem.

De overgang versnellen

In mei 2022 won NoPalm Ingredients de Rabo Sustainable Innovation Award in de categorie ‘Food Transition’. Dijksterhuis van de Rabobank meent dat de naamsbekendheid die de prijs met zich meebrengt vaak zeer waardevol is voor winnende start-ups. Langhout is het daarmee eens: “We hebben gemerkt dat die exposure ons heeft geholpen bij de aanwerving van personeel. Naast deze zichtbaarheid was ook de geldprijs van twintigduizend euro voor NoPalm Ingredients zeer gewaardeerd en waardevol: “Die hebben we gebruikt om een nieuwe fermentor voor ons laboratorium te kopen, waarmee we verdere zeer concrete stappen kunnen zetten om op te schalen”.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*