Nog slechts een paar dagen om in te tekenen voor handelsmissie naar Australië

Australië is in opkomst als groeiende exportbestemming voor Belgische voedingsmiddelen en dranken, in het bijzonder diepvriesgroenten en aardappelproducten, bereide maaltijden, koekjes, chocolade en wafels. Als reactie op deze trend is er in oktober een handelsmissie naar Australië gepland.De Belgische economische missie naar Australië is gepland voor oktober en de inschrijving staat nog maar meer open tot 31 mei 2023.

De uitvoer van Belgische voedingsmiddelen en dranken naar Australië is de laatste jaren aanzienlijk gegroeid, waardoor Australië in de top vijf staat van overzeese exportbestemmingen voor België. Hoewel het een uitdagende markt is voor exporteurs vanwege zijn sterke landbouwsector en protectionistische maatregelen, is er in Australië potentieel voor verwerkte en diepvriesproducten. Australiërs zijn steeds meer geïnteresseerd in biologisch, vegetarisch, veganistisch en gezonder voedsel. De belangstelling van Australië voor geïmporteerd voedsel wordt ook beïnvloed door zijn multiculturele samenleving.

Onderhandelingen

De lopende onderhandelingen over een vrijhandelsovereenkomst tussen de Europese Unie en Australië zouden de exportmogelijkheden verder kunnen vergroten. Tariefvrije uitvoer van diepvriesgroenten en harmonisatie van de regelgeving inzake voedselveiligheid zijn voor België prioriteiten in de onderhandelingen. Daarnaast wil België de classificatie van bepaalde Belgische fruitbieren als “alcopops” aanpakken en streeft het naar vrijwaringsmaatregelen om de vlees- en zuivelsector te beschermen tegen buitensporige Australische concurrentie. De overeenkomst zal naar verwachting bijna alle tarieven afschaffen en niet-tarifaire belemmeringen, zoals sanitaire maatregelen en geografische aanduidingen, aanpakken.

De twee grootste retailers in Australië, Woolworths en Coles, verkopen buitenlandse merken, terwijl Aldi een belangrijke speler op de Australische markt is geworden. Exporteurs moeten ook mogelijkheden onderzoeken bij kleinere supermarkten die een grotere verscheidenheid en een hogere omzet bieden. Aparte alcoholwinkels zorgen voor de verkoop van alcohol. De Belgische economische missie naar Australië is gepland voor oktober en de inschrijving staat open tot 31 mei 2023.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*