Nieuwe verpakkingsdop bij biomelkkartons van Nederlandse zuivelfabrikant Weerribben beantwoordt nu al aan EU-richtlijn voor 2024

De Elopak Pure-TwistFlip™ sluiting van het familiebedrijf Weerribben Zuivel is een primeur in Nederland. Dit betekent dat het Pure-Pak® karton al voldoet aan de Europese richtlijn voor eenmalig gebruikt plastic (EU-richtlijn 2019/904). Deze richtlijn start in 2024. Door vroegtijdig over te schakelen op het nieuwe verpakkingsdeksel onderstreept het bedrijf het belang dat het hecht aan zuivelproducten en duurzame verpakkingen.

“Duurzaamheid in al onze activiteiten is erg belangrijk en onze klanten willen dat onze producten duurzamer worden verpakt”, zegt Edwin Crombags, sales manager bij zuivelbedrijf Weerribben. De nieuwe sluiting van Elopak, Pure-TwistFlip™, is recycleerbaar en de kleinere dop is lichter dan alle voorgaande sluitingen, waardoor de ecologische voetafdruk nog kleiner wordt. De dop is te vinden op de onlangs op de markt gebrachte Zuiver Zuivel Biodynamische producten in 1 liter en 500 milliliter Pure-Pak® verpakkingen.

Europese richtlijn

EU-richtlijn 2019/904 schrijft voor dat alle drankkartons en andere drankverpakkingen voor eenmalig gebruik vanaf medio 2024 van sluitingen moeten zijn voorzien waarbij de dop aan de fles blijft zitten. Enkel zo wordt de recycling van de gehele verpakking gewaarborgd. De Pure-TwistFlip™ is ontworpen om gedurende de hele levensduur van de kartonverpakking bevestigd te blijven aan het karton. Dit helpt om minder afval te produceren en minder fossiele grondstoffen te gebruiken. De nieuwe sluiting met het praktische schroef-schuifmechanisme biedt de consument maximaal gemak: eenmaal geopend kan de dop overal worden geplaatst en belemmert hij het schenken niet. Het vershoudzegel biedt extra bescherming tegen lekkage, zodat de verpakking ook liggend in de koelkast kan worden bewaard.

Nederland en België


De zuivelproducten van Weerribben zijn verkrijgbaar in Nederland en België en worden verpakt in duurzame verpakkingen met FSC-certificaat van het Natural Brown Board. Het zuivelbedrijf koos ook voor hernieuwbare PE in de kartonnen barrière en de sluiting van het karton. PE wordt gemaakt van tall olie-gebaseerde grondstoffen uit Scandinavische bossen.

Een geleidelijke overgang

“We werken al meer dan twee jaar samen met Elopak. De technische teams hebbende vulmachines eenvoudigweg aangepast aan de vastgebonden dop”, aldus de verkoopdirecteur van Weerribben. Wolfgang Buchremer, Technology Manager bij Elopak, voegt hieraan toe: “De omschakeling naar onze nieuwe Pure-TwistFlip™ kan met relatief weinig tijd en technische inspanning worden gerealiseerd op bestaande vulmachines. Met de professionele ondersteuning van ons technisch team ter plaatse zullen wij de overgang naar de nieuwe generatie doppen voor onze klanten zo gemakkelijk mogelijk maken.”

Biologische

Het nieuwe assortiment van Weerribben omvat hoogwaardige biologisch zuivelproducten met het Demeter-keurmerk. Alle producten met dit keurmerk voldoen ten minste aan de Europese normen voor biologische landbouw. Landbouwers en verwerkers die aan de Demeter-normen en -richtsnoeren voldoen, ontvangen na inspectie een Demeter-certificaat en mogen het Demeter-zegel gebruiken.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*