Nieuwe R&D labo VEG-i-TEC wil bevoorrechte partner zijn voor voeding- en agrosector

De Gentse rector Rik Van de Walle en een aantal Kortrijkse notabelen hebben de voorbije dagen het eerste beton opengebroken voor de bouw van VEG-i-TEC in Kortrijk. In dit gloednieuwe ‘levend lab’ zullen bedrijven vanaf eind 2020 onderzoek en tests laten uitvoeren naar duurzamere en innovatieve productieprocessen. Het moet dé centrale site worden voor topbedrijven uit de voeding- en agro-industrie die via technologie hun productie willen opwaarderen. 

De eerste steenlegging van dit belangrijk project gebeurde op Kortrijk Weide. VEG-i-TEC moet een site worden waar werken, leren, ontspannen en ondernemen samenkomen. “Het potentieel van Veg-i-Tec zal nog versterkt worden door de kruisbestuiving met andere spelers op Kortrijk Weide, zoals met Hangar K bijvoorbeeld. “Die kruisbestuiving is belangrijk”, aldus de Kortrijkse burgemeester Vincent Van Quickenborne. “Kruisverbanden tussen onderwijs en ondernemerschap zorgen er voor dat men beseft dat er meer kennis buiten een bedrijf is dan binnen een bedrijf. Daarom is het belangrijk te investeren in een cultuur van transparantie, open samenwerking en ondersteuning.”

Twee campussen model

Kortrijk Weide wordt meer en meer een uniek project in het hart van de maakindustrie. 29 van de top 100 Belgische maakbedrijven zijn gevestigd in de regio Zuid West-Vlaanderen. “Het is één van de meest innoverende technologiesectoren in ons land, en toch bestond er tot voor kort geen eigen ecosysteem van start-ups en onderzoek”, aldus nog Vincent Van Quickenborne. “Dat doen we nu met Hangar K, door Flanders Make naar hier te halen en door het aantrekken van VEG-i-TEC. Er is geen betere plaats om dit onderzoekscentrum ook in te bedden op Kortrijk Weide. Het biedt een unieke opleiding aan die zijn gelijke niet kent in Vlaanderen. Het zorgt er voor dat onderzoekers niet als kasplantjes worden weggestopt achter glas, maar geworteld worden in een stevig netwerk.”

Twee campussen

Die samenwerking tussen verschillende creatie- en onderzoekshubs past in de grotere visie van de stad om te werken met een twee campussen model: één op Hoog Kortrijk maar dus ook één in het centrum. “Met stilaan 15.000 studenten is Kortrijk dé studentenstad van de provincie”, aldus nog de Kortrijkse burgemeester. “Kortrijk is ook de enige stad in Vlaanderen die kan zeggen dat ze met de twee grote Vlaamse universiteiten (Leuven en Gent) samenwerkt.”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*