Nieuwe opleiding om tekorten in de voedingsindustrie op te vangen

Odisee Gent biedt een nieuwe opleiding aan voor volwassenen die van loopbaan willen veranderen of zich willen bijscholen in de voedingsindustrie. De opleiding richt zich op kwaliteitscontrole, duurzaamheid en innovatie in productontwikkeling. Het nieuwe programma, “Postgraduate Diploma in Product and Quality in the Food Industry”, wil alle nodige kennis aanreiken voor productontwikkeling, van receptontwikkeling tot productie, met de nadruk op relevante kwaliteitseisen en duurzaamheid.

De voedingsindustrie is de grootste industriële werkgever in België, maar er is een tekort aan geschikte profielen op dit gebied. “We krijgen vaak vacatures uit de voedingsindustrie en merken dat er behoefte is aan profielen in deze specifieke domeinen”, zegt Silke Jacobs, coördinator van de nieuwe cursus bij Odisee.

Kwaliteitscontrole in de voedingsindustrie

Het Postgraduate Diploma ‘Product en kwaliteit in de voedingsindustrie’ is een nieuwe toevoeging aan het opleidingsaanbod voor de voedingsindustrie. “Het biedt alles wat je nodig hebt aan kennis om het productontwikkelingsproces uit te voeren,” legt Jacobs uit. “Het begint met de ontwikkeling van een recept en gaat helemaal door tot en met opschaling en productie. In elke fase koppelen we ook relevante kwaliteitseisen en vestigen we de aandacht op duurzaamheid en innovatie.”

Vorming en werken

Odisee Gent biedt ook opleidingen aan voor mensen die al in de food- en non-foodsector werken. De volledige opleiding kan gevolgd worden door een combinatie van één lesdag en praktijkopleiding in een voedingsbedrijf. “Zo kan de theorie meteen in de praktijk worden gebracht”, legt Jacobs uit. Daarnaast kunnen de losse cursusdagen ook als deeltijdopleiding worden gevolgd. “Dit kan interessant zijn voor mensen die al in de branche werken maar meer willen leren, bijvoorbeeld over productkwaliteit of duurzaamheid en innovatie in de voedingsmiddelenindustrie”, legt Jacobs uit. Ook is er een vervolgopleiding tot interne auditor.”

Opleiding voor knelpuntfuncties

De voedingsindustrie is de grootste industriële werkgever in België: elke vijfde werknemer werkt in deze sector. Maar bedrijven vinden steeds moeilijker geschikte profielen, dus zijn er ook in de voedingsindustrie veel ‘knelpuntfuncties’. Na een opleiding kun je bijvoorbeeld als kwaliteitsmanager aan de slag in de kwaliteitscontrole, maar er zijn ook mogelijkheden in de productontwikkeling”, zegt Jacobs. De “kwaliteitsmanager” is, net als alle technische managers en managers in de industrie in het algemeen, een knelpuntfunctie in termen van kwantiteit en kwaliteit. Met andere woorden: er zijn te weinig werkzoekenden op de arbeidsmarkt en er zijn werkzoekenden die zich wel aanbieden maar niet op de oproep ingaan omdat ze bijvoorbeeld de (juiste) ervaring of opleiding missen.

Na afronding van het programma kunnen afgestudeerden aan de slag in verschillende functies, zoals kwaliteitscontrole of productontwikkeling. Het programma biedt ook training voor mensen die al in de industrie werken en meer willen leren over productkwaliteit, duurzaamheid en innovatie.

Meer informatie over het programma is te vinden op de website van Odisee.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*