Nieuwe labo in Meli moet kwaliteitsborging honing optimaliseren

Afgelopen donderdag 24 juni toonde het honingbedrijf Meli haar nieuwe labo aan de talrijk opgekomen pers. Dit was niet de eerste keer dat Meli van zich liet horen in 2021. In februari van dit jaar kondigde het bedrijf de overname aan van het Nederlandse bedrijf De Traay. Met de investeringen in het nieuwe laboratorium, goed voor 300.000 euro, kunnen de 1.400 honingmonsters die jaarlijks worden uitgevoerd in de allerbeste omstandigheden gebeuren.”

De weg van de honing doorheen de fabriek

Koen Steurbaut (CEO Meli): “Wat Alberic Florizoone als eenmanszaak begon, is vandaag uitgegroeid tot een groot Europees bedrijf met meer dan 120 werknemers in de Benelux, waarmee het een van de grootste werkgevers in deze regio is. Meli verkoopt jaarlijks 20 miljoen kilo honing.

Van de 20 miljoen kilo die in het bedrijf arriveert, komt er helaas weinig honing uit België. “Wij kopen wél bij de grootste imker van België. We doen dit om lokale producenten te steunen”, vertelt de CEO. “De honing wordt vooral gekocht op de internationale markten, waaronder in de Zuid-Amerikaanse landen zoals Argentinië, Mexico en Brazilië. In Europa komt de honing voornamelijk uit Oekraïne. Acaciahoning komt hoofdzakelijk uit Hongarije.”

Voordat Meli honing koopt, moet de leverancier een honingmonster opsturen. “De honingmonsters worden onderworpen aan organoleptische proeven en uitgebreide tests en kwaliteitsparameters. Na goedkeuring wordt het startsein voor de levering gegeven. De honing wordt meestal aangekocht in partijen van 20.000 kg en alle honing moet worden gehomogeniseerd. Bij elke levering wordt uit verschillende vaten een monster genomen. Het honingmengsel wordt ook geanalyseerd om de kwaliteit ervan te garanderen.” Pas na goedkeuring door ons laboratorium kan de honing worden verwerkt”, aldus Steurbaut.

Kwaliteitsparameters

“Meer dan ooit hecht de consument belang aan kwaliteit en wil hij weten waar zijn honing vandaan komt. Onze producten bieden een antwoord op al die vragen. Het labo is een essentieel onderdeel van het werkprocédé bij Meli. Het waarborgt de traceerbaarheid en garandeert dat de honing aan de hoogste kwaliteitsnormen voldoet. “

Siska Van Poucke (Quality Manager bij Meli): “Meli heeft al 65 jaar een laboratorium en heeft nu met dit nieuwe labo de oppervlakte ervan verdrievoudigd. Het is vandaag 136 m2 groot is en telt drie voltijdse werknemers. Samen verwerken wij ongeveer 1.400 honingmonsters per jaar. Vroeger beschikten we ook al over de allerbeste labo-apparatuur, maar de geringe oppervlakte van het labo liet niet toe om efficiënt te werken. Vandaag laat dit nieuwe labo functioneel werken toe.”

Meli in cijfers

De winstgroei bedraagt de laatste jaren ongeveer 10% per jaar. De honingconsumptie in België is het afgelopen jaar met 17 procent toegenomen”, zegt Koen Steurbaut, CEO van Meli. Het marktaandeel van Meli in België is “vrij aanzienlijk”, maar meer informatie werd daarover niet gegeven.


Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*