Nieuwe duurzame diffusietoren op Tiense Suikerraffinaderij officieel ingehuldigd


Op 31 oktober 2023 vierde de Tiense Suikerraffinaderij de officiële inwijding van haar nieuwe diffusietoren. Deze opvallende toren, speciaal ontworpen voor de winning van suiker uit suikerbieten, markeert een aanzienlijke stap in de richting van een milieuvriendelijkere toekomst. De toren heeft het uiterlijk van een groot vat gevuld met warm water en belooft een jaarlijkse vermindering van maar liefst 6.000 ton CO2-uitstoot en een besparing van 150.000 kubieke meter water. De ceremonie werd bijgewoond door Jo Brouns, Vlaams minister van Economie, Innovatie en Werkgelegenheid.

Bij aankomst van de suikerbieten in de fabriek, afkomstig van velden die ongeveer 50 kilometer verderop liggen, ondergaan ze een proces waarbij ze worden gewassen en fijngesneden in kleine reepjes. Deze bietensnippers worden vervolgens in de diffusietoren gepompt, waar ze in warm water worden ondergedompeld. De bietenstroken brengen ongeveer 2 uur door in de diffusietoren, die op een temperatuur van 72 graden Celsius wordt gehouden. Diffusie of extractie is een cruciale fase in het suikerproductieproces. Tijdens deze procedure wordt suiker uit de snippers geëxtraheerd en vermengd met het water, wat twee primaire producten oplevert: pulp en suikersap.

De pulp wordt hergebruikt als diervoeder, terwijl het suikersap naar het zuiveringsproces elders in de fabriek wordt gestuurd om onzuiverheden zoals mineralen te verwijderen. Vervolgens wordt het verdampt om het water te verwijderen en uiteindelijk bereikt het de kristallisatiefase waar suiker wordt verkregen.

Tot nu toe gebruikte Tiense Suiker twee diffusiedrums om suiker uit de bieten te halen. Jan Ingels, de directeur van Tiense Suiker: “Deze vaten waren meer dan 40 jaar oud en behoorlijk versleten, plus ze verbruikten een aanzienlijke hoeveelheid energie. Om over te stappen op een duurzamere productie, investeerden we in deze nieuwe toren.”

Minder energie- en CO2-verbruik

De bouw van de nieuwe diffusietoren, een twee jaar durende onderneming, heeft een indrukwekkende hoogte van 38 meter en een diameter van 12 meter, met een capaciteit van 14.500 ton bieten per dag. Deze toren vervangt de vorige installatie, twee horizontale diffusietrommels die vier decennia geleden werden gebouwd. De introductie van deze geavanceerde technologie betekent een aanzienlijke verbetering van de duurzaamheid van het productieproces. De nieuwe toren zorgt voor 25% minder energieverbruik en een opmerkelijke jaarlijkse vermindering van 6000 ton CO2-uitstoot. Dankzij waterrecycling en een verminderde vraag naar stoom, bespaart dit milieubewuste project ook ongeveer 150.000 kubieke meter water per jaar.

In totaal is met het project van Tiense Suiker, een dochteronderneming van de Duitse Südzucker Groep, een investering van 25 miljoen euro gemoeid, met een extra bijdrage van 1 miljoen euro van de Vlaamse overheid. Jo Brouns: “De Tiense Suikerraffinaderij zet resoluut in op innovatie en duurzaamheid door te investeren in een nieuwe diffusietoren. Dergelijke investeringen zijn cruciaal om competitief te blijven, de toekomst van de Tiense fabriek te verzekeren en de tewerkstelling in de regio stabiel te houden. Dit is van immens belang voor de lokale boeren. Met de steun van de Vlaamse overheid steunen we dit project met een miljoen euro strategische ecologische steun.”

Jo Brouns:

“De diffusietoren dient als voorbeeld voor andere bedrijven op het vlak van duurzaamheid en circulariteit. Niets gaat hier verloren en afvalstromen worden opnieuw geïntegreerd in het proces. Het fundamentele belang van de primaire sector in onze samenleving komt duidelijk tot uiting in deze toren.”

Foto: Jan Ingels: “Innovatie moeten we omarmen om de tijd voor te blijven en uiteindelijk zo onze activiteiten verankeren.”

Jan Ingels, de directeur van de suikerfabriek, benadrukte ook de centrale rol van duurzame innovatie om succes te boeken. Hij verklaarde tijdens de opening: “Het is van vitaal belang om innovatie te omarmen en de tijd voor te blijven, zelfs in een eeuwenoud productieproces als suiker. Alleen op die manier kunnen we de hevige concurrentie het hoofd bieden en onze activiteiten verankeren.” De Tiense Suikerraffinaderij stelt ongeveer 600 directe en 6.000 indirecte werknemers tewerk.

Jaarlijks verwerkt het suikerbedrijf 2 tot 3 miljoen ton bieten, wat enkele honderdduizenden tonnen suiker oplevert. Vorig jaar werd 3,5 miljoen ton bieten verzameld, wat resulteerde in een productie van ongeveer 630.000 ton suiker. Ingels: “Wat de oogst betreft, zitten we momenteel op een vergelijkbaar gemiddeld volume als in voorgaande jaren, hoewel het suikergehalte in de bieten iets lager is. We hadden wat meer zon kunnen gebruiken. Desalniettemin kijken we uit naar de rest van de campagne.” De bieten worden voor het eerst verwerkt in de nieuwe diffusietoren.

.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*