Nieuwe dry-hopping-installatie in gebruik genomen bij Cristal Brouwerij

De brouwerij Cristal in Alken heeft 3,7 miljoen euro geïnvesteerd in een nieuw dry-hopping brouwsysteem waarmee de brouwerij bieren met nog meer hop kan produceren. De installatie van het systeem, waarbij een bestaande biertank, een nieuwe centrifuge en een nieuwe zes meter hoge, bijna vijf ton zware tank voor drooghoppen werden aangesloten met meer dan anderhalve kilometer aan nieuwe leidingen en buizen, nam drie maanden in beslag en vereiste de medewerking van verschillende experts op het gebied van drooghoppen uit de hele wereld. Het nieuwe systeem is nu operationeel en de brouwerij is trots op het resultaat.

De nieuwe drooghopinstallatie van de brouwerij Alken is niet alleen een prachtig technisch hoogstandje, maar ook de installatie ervan was een ware krachttoer. Drie maanden lang heeft een team van 50 mensen hard gewerkt om een bestaande biertank, een nieuwe centrifuge en een nieuwe speciale tank voor droge hop van zes meter hoog en bijna vijf ton zwaar aan te sluiten. Er werd maar liefst anderhalve kilometer aan nieuwe leidingen gelegd.

De drooghopexperts en het Belgisch team Ellen Mertens, Gerrit Peters, Dieter Duchateau, Jeroen Dehaese en Julie Del Piero werkten hard samen om dit project te realiseren.

Gerrit Peters, Operator Brewin

Het was een bijzonder complexe opdracht, we zijn dan ook heel trots op het eindresultaat,” zegt Gerrit Peters, Operator Brewing die mee zijn schouders zette onder het project. “Zo’n groot project, een stevige investering van 3,7 miljoen euro, dat kan je niet alleen aanpakken. We zijn daarom bijzonder dankbaar voor de steun van Rob Habets en Sarah Bartels van de Brand Brouwerij uit Nederland, het Lagunitas team uit Petaluma in de Verenigde Staten en collega’s van de Beavertown brouwerij in Londen. Zij zijn echte dry hopping-experts. Samen hebben zij dit project met onze leveranciers Krones, Alfalaval, Montelektro en Agidens mee begeleid en dankzij die sterke samenwerking is vandaag onze nieuwe brouwinstallatie operationeel.”

Meer hoparoma’s

Het nieuwe dry-hopping brouwsysteem van de Alkense brouwerij stelt hen in staat om bieren te produceren met nog meer hop. De techniek bestaat erin hop toe te voegen tijdens het gistings- of rijpingsproces, waardoor essentiële oliën worden geëxtraheerd en meer hoparoma’s vrijkomen. Terwijl de meeste Belgische bieren hop toevoegen aan het begin van het brouwproces, voegt dry hopping deze later toe, zonder te koken. India Pale Ale (IPA) bieren zijn een bekend voorbeeld van drooghoppen.

Laatste testfase Lagunitas

Terwijl het nieuwe dry-hopping systeem van de Alkense brouwerij nog meer hoppige bieren mogelijk maakt, zitten ze momenteel in de laatste testfase van het brouwen van de Lagunitas IPA voor de Belgische, Nederlandse en Franse markt. Dit Californische bier, met een alcoholpercentage van 6,2%, staat bekend om zijn verfrissende citrussmaak met subtiele karameltoetsen. De Californische brouwers staan in de Amerikaanse bierwereld bekend om het experimenteren met smaken. Ze hechten waarde aan duurzaamheid, net als de Alkense brouwerij cristal. De Lagunitas IPA gebrouwen in Alken zal naar verwachting eind mei beschikbaar zijn in de winkels en op de tap.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*