
Meer dan 30 voedingsbedrijven vergezellen Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Astrid op een reis naar Japan van 4 tot 9 december om de bestaande handelsrelaties te versterken en nieuwe mogelijkheden te verkennen. Samen met Fevia, de Belgische vereniging van de voedingsindustrie, zullen zij in Tokio en Osaka aantonen waarom Belgische voeding en dranken “belangrijk” zijn in Japan.
Japan is de derde belangrijkste verre exportbestemming voor de Belgische voedingsindustrie, met een omzet van 204 miljoen euro in 2021. Dankzij de economische partnerschapsovereenkomst tussen de EU en Japan van 2019 is onze uitvoer van voedingsmiddelen en dranken naar Japan toegenomen
Japanse exportmarkt

Japan was lang de tweede belangrijkste exportbestemming voor de Belgische voedingsindustrie, na de VS. In 2015 haalde de opkomende markt China Japan in en sindsdien is de kloof groter geworden. De economische partnerschapsovereenkomst tussen de EU en Japan, die in 2019 in werking trad, heeft de export een extra impuls gegeven.
Europa
Een betere toegang voor voedsel- en drankproducten tot de Japanse markt, tegen gunstigere voorwaarden, was in feite de belangrijkste prioriteit van Europa in deze handelsovereenkomst. Veel invoerrechten zijn onmiddellijk geschrapt, terwijl andere in de komende jaren zullen worden afgeschaft. Belgische voedingsbedrijven zullen dus tegen 2035 de meeste van hun producten belastingvrij naar Japan kunnen uitvoeren.
Kwaliteit


“Onze voedingsbedrijven zouden van dit akkoord moeten profiteren, want onze export naar Japan is de afgelopen jaren licht maar matig gegroeid, gemiddeld 6% per jaar”, zegt Bart Buysse, CEO van Fevia. In Japan staat de term ‘Belgisch’ synoniem voor kwaliteit en betrouwbaarheid, twee prioriteiten voor de Japanse consument. Er zijn twee traditionele maanden voor het geven van geschenken: ‘Ochugen’ in de zomer en ‘Oseibo’ op het einde van het jaar. Onze Belgische bieren, chocolade en koekjes zijn erg populair en worden vaak cadeau gedaan aan zakenpartners, vrienden en familie. Belgische frieten zijn ook erg populair in Japan, waar ze goede groeicijfers laten zien, net als diepvriesgroenten.
Goede repuratie
De grootste subdelegatie van de totale handelsmissie is precies onze Belgische voedingsindustrie. Veel brouwerijen en producenten van snoep en frieten timmeren al jaren aan de weg in Japan. Andere voedingsbedrijven gebruiken de missie om de markt te verkennen. Dat doen ze bijvoorbeeld via een shoppingtour langs warenhuizen en ontmoetingen met inkopers in Tokio en Osaka.
Tijdens de week van de missie wordt in Tokio ook het beroemde Belgian Beer Weekend gehouden. Tijdens de openingsceremonie op dinsdag 6 december zullen leden van de delegatie, honderden Japanse zakenlui en duizenden bezoekers zien. Die zullen tijdens die openingsceremonie kunnen proeven waarom Belgisch eten en drinken zo populair is in Japan.
Ere-Grootmeester

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Astrid zal ook gehuldigd worden als Ere-Grootmeester van het Ridderschap van de Roerstok der Brouwers. Hiermee toont de prinses haar betrokkenheid bij de Belgische bierindustrie en -cultuur, die in 2016 tot UNESCO-werelderfgoed werd uitgeroepen. Ook Belgische zoetigheden, varkensvlees, spruitjes en witlof zullen de aandacht trekken bij de pop-up foodstands van Fevia en VLAM.
Geef als eerste een reactie