Nieuw verkoopkantoor in België voor Tony’s Chocolonely

De omzet van de ethische chocoladeproducent Tony’s Chocolonely heeft voor het eerst de grens van 100 miljoen euro overschreden, maar het bedrijf lijdt verlies. Er zal geen achtbaanfabriek worden gebouwd, maar er zal een Belgische verkooporganisatie worden opgericht.

Het bedrijf, dat ernaar streeft 100% fair trade en slaafvrije chocolade te produceren, heeft een wereldwijde omzet van 109,6 miljoen euro behaald, bijna een kwart meer dan het jaar daarvoor. De brutomarge overtrof de doelstelling en steeg van 42,4% tot 46,2%, aldus de chocolatier in zijn jaarverslag.

Maar er is ook een keerzijde. Door een aantal eenmalige kosten, zoals de overname van de Belgische fabriek Althaea-De Laet in Borsbeek en kosten in verband met de plannen voor een spectaculaire chocoladefabriek met achtbaan in Zaandam – Tony’s Chocolonely Chocolate Circus – boekte de chocolatier een verlies van 4,7 miljoen euro. Deze uitzonderlijke kosten en afschrijvingen buiten beschouwing gelaten, bedroeg de nettowinst ongeveer 1 miljoen euro.

Daarom zal de geplande fabriek niet worden gebouwd. Het bedrijf is van plan de vrijgekomen middelen te investeren in merkbekendheid en in de bewustmaking van de problemen waarmee de chocolade-industrie te kampen heeft.

Wijziging van strategie

Tony’s expandeert zich niet langer op zijn thuismarkt, Nederland, en wil zich nu volledig richten op zijn internationale expansie. De onderneming trekt middelen uit om haar lokale teams te versterken: In België zal Tony’s op 1 januari van start gaan met zijn verkoop-, distributie- en marketingactiviteiten.

Tenslotte wil de chocolatier zijn invloed op de cacaoproducenten vergroten. Het bedrijf heeft tot 87% meer cacaobonen gekocht via zijn Open Chain-platform, een initiatief dat andere merken in staat stelt chocolade te produceren volgens de 5 principes van Tony’s samenwerking. Partners zoals Albert Heijn, Aldi, Jokolade en Vly Foods hebben het aantal bonen dat zij gezamenlijk via het platform hebben aangekocht, met meer dan 237% verhoogd.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*