Nieuw vegan ei bij Kipster: VEGGS (V-EGGS)Kipster ontwikkelde een vegetarisch ei: VEGGS. Het is een vloeibare substantie die uit velerlei ingrediënten bestaat, waaronder gist en soja-eiwit. “Je kunt er een groot roerei mee bakken,” zegt Ruud Zanders van Kipster.

De kippenboeren bij Kipster zijn al meer dan twee jaar in het geheim het vegetarische ei aan het ontwikkelen. Het is een lange weg om het mondgevoel van een roerei met plantaardige ingrediënten te imiteren. Om dit na te bootsen heeft Kipster levensmiddelentechnici van TOP BV, studenten van de Wageningen Universiteit, topkoks en vele andere partijen, waaronder Campus Flevo ingeschakeld.

Vertrekpunt is identiek

“In het laboratorium doen we hetzelfde als op onze boerderij”, zegt Ruud Zanders van Kipster en mede-initiatiefnemer. “We hebben plantaardige grondstoffen en op de boerderij stoppen we die in een kip. In een laboratorium vertrekken we ook van platnaardige ingrediënten en ontwikkelen we een vegan ei. Maar VEGGS vereist geen exploitatie van een dier, en als we in de toekomst eieren kunnen produceren met veel minder dieren of zonder dieren – of in een breder geheel alle voedsel kunnen aanbieden zonder dierenexploitatie – dan is dat een serieuze stap vooruit. Met VEGGS hebben we dan een steentje bijgedragen, en we kunnen toch een heerlijk roerei als ontbijt bekomen.


Nog veel experimenteren

Nu is het een laboratoriumproduct. Maar door verbetering, uitbreiding en bouw van een productie-eenheid, een Vegan Farm, zijn de volgende stappen al uitgestippeld. Kipster is van plan om VEGGS binnen een jaar in de supermarkten te koop aan te bieden.

This post is also available in: nlNederlands

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*