Nieuw schip Jasmine voor het eerst in 20 jaar gedoopt

Afgelopen weekend op 29 mei 2021 werd de Jasmine Z.483in de haven van Zeebrugge te water gelaten in aanwezigheid van Hilde Crevits (CD&V), Vlaams minister van Landbouw en Visserij. Dit is een historisch moment, want het is al 20 jaar geleden dat een nieuw vissersvaartuig te water werd gelaten. Dit is het eerste in een reeks nieuwe vaartuigen voor onze vissersvloot, die momenteel uit 64 vaartuigen bestaat.

Het gaat om de Jasmine Z.483, eigendom van Dany Vlietinck en Sandra Van Torre. Pas sinds 2001 maakt een nieuw schip met een echt Belgisch rompnummer deel uit van het grote vlootsegment. Rond het jaar 2000 werden 8 nieuwe schepen gebouwd en ook de familie Vlietinck bestelde een schip. Vandaag de dag bestaat het grote vlootsegment uit ongeveer 30 schepen met een gemiddelde leeftijd van 30 jaar.

Duurzaam en veilig

Het nieuwe schip bevat aanzienlijke verbeteringen inzake interieur tegenover het oude schip. De leefomstandigheden van de bemanning aan boord zijn verbeterd, met permanente internettoegang, eigen hutten, goede sanitaire voorzieningen en een goed uitgeruste keuken. Ook de arbeidsomstandigheden zijn sterk verbeterd, met aandacht voor verregaande automatisering en ergonomie, en de installatie van alle veiligheidsuitrusting.

Duurzaam

Het leven aan boord, maar ook de impact op de visbestanden, de natuur en het klimaat zijn van het allergrootste belang. Er werd verder geïnvesteerd in een energiebesparende motor, koeling en organisatie van het visruim, airconditioning en andere energieverbruikers. Het doel is zo duurzaam mogelijk te vissen door de technieken te verbeteren en de bijvangst te verminderen, met zo weinig mogelijk impact op de zeebodem. Emissiereductie, beter afvalbeheer en recycling: alle aspecten zijn bestudeerd en geoptimaliseerd door de eigenaar, de ontwerpers en de scheepswerf.

Hilde Crevits

“De doop van een nieuwe boot is een opsteker voor de visserijsector”, zegt minister Crevits. “Met deze boot kiezen Dany Vlietinck en Sandra Van Torre voor een duurzame en innovatieve toekomst. Visserij en ondernemerschap zitten al generaties lang in het bloed van deze familie. Ik ben blij te weten dat de nieuwe Jasmijn in vele opzichten een verbeterde en gemoderniseerde versie is. Dankzij onze Vlaamse vissers kunnen we allemaal blijven genieten van heerlijke vis zoals tong, schol of rog.”

Bron: VILT

Beelden: Facebook Crevits

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*