
Het ‘Foodlab’ in Hasselt is recent geopend als een initiatief van de provincie Limburg in samenwerking met SyntraPXL en Hogeschool PXL. Het biedt ondernemers en voedselproducenten een ruimte om te experimenteren met ongeveer 30 geavanceerde keukenapparaten, met een totale waarde van 125.000 euro.
De provincie Limburg en haar partners willen met dit initiatief een belangrijke behoefte invullen voor ondernemers in de voedingsindustrie. Vaak ontbreekt het deze ondernemers aan de juiste faciliteiten en apparatuur om nieuwe voedselproducten te ontwikkelen en te testen. Daarom is het ‘Foodlab’ opgezet, waarbij bedrijven ook kunnen profiteren van de expertise van een ervaren voedingstechnoloog van CIAGO (Centrum voor Innovatief Agrarisch Ondernemen).
CIAGO & marketing
Een belangrijk aspect van productontwikkeling is ervoor zorgen dat er – na de ontwikkeling van een nieuw product – ook vraag naar is vanuit de consumentenpopulatie. ‘Foodlab’ werkt samen met projectpartner CIAGO om dit te bereiken, onder andere door consumentenonderzoeken uit te voeren en te helpen met het ‘go-to-market proces’ voor nieuwe producten.
Geavanceerde technologie
Het ‘Foodlab’ herbergt een verscheidenheid aan geavanceerde keukenapparatuur, waaronder een 3D-voedselprinter, een vacuümmachine voor luchtdichte verpakking, een verwarmende keukenrobot en een shockvriezer. Deze apparatuur is van hoge kwaliteit en gespecialiseerd, wat het tot een waardevolle bron maakt voor bedrijven in de voedingsindustrie die nieuwe producten willen ontwikkelen en testen. De provincie heeft 65.000 euro bijgedragen aan de financiering van deze apparatuur, terwijl de totale waarde ervan 125.000 euro bedraagt. Het ‘Foodlab’ is bedoeld om de voedingsindustrie in Limburg te ondersteunen en innovatie te stimuleren, zodat talent niet naar andere regio’s hoeft te vertrekken voor experimentele faciliteiten.
Limburg
De productie van voeding en dranken in Limburg heeft een aanzienlijke impact met meer dan 7,000 banen en een omzet van 2,3 miljard euro. Het ‘Foodlab’ initiatief is bedoeld om te voorkomen dat talent in de voedingsindustrie Limburg verlaat op zoek naar experimentele faciliteiten elders.
Het netwerk limburgfood.be, geleid door voorzitter Paul-Emmanuel Vanreusel, speelt ook een belangrijke rol in het ondersteunen van de Limburgse voedingsindustrie. Het netwerk heeft momenteel 65 leden, variërend van zelfstandigen en kleine ondernemingen tot grote bedrijven zoals Puratos in Lummen. Innovatie is cruciaal in de voedingsindustrie, en het CIAGO ‘Foodlab’ wordt gezien als een waardevolle speler om dit te bevorderen en te ondersteunen.
Geef als eerste een reactie