Nieuw adviescentrum moet meer Limburgse foodondernemers aantrekken


Zowel startende als gevestigde levensmiddelenbedrijven kunnen voor advies terecht bij een nieuw kenniscentrum. Het Centrum voor Innovatief Agrarisch Ondernemerschap (CIAGO) biedt gedegen advies over het opstarten, innoveren en ontwikkelen van bedrijven. “Het doel is om nieuwe of bestaande initiatieven te versterken en levensvatbaarder te maken door te inspireren, te stimuleren en te verbeteren”, legt gedeputeerde voor landbouw in Limburg Inge Moors (CD&V) uit.

Inge Moors

Op 25 februari werd in het Experimenteel Centrum Fruitteelt het Centrum voor Innovatieve Agribusiness (CIAGO) gelanceerd. Dit is een nieuw adviescentrum voor de Limburgse voedsel(technologie)sector, dat ondernemerschap wil stimuleren.

CIAGO wil de bestaande structuren en expertise volledig aanvullen. Het centrum wil bedrijven de weg wijzen naar kennisinstellingen en andere belanghebbenden om hen te helpen innovaties en initiatieven met een commercieel tastbaar resultaat te implementeren.

De rol van CIAGO is faciliterend en wordt momenteel door geen enkele bestaande actor in Vlaanderen vervuld. “CIAGO wil in de provincie Limburg de initiator, inspirator en trekker zijn voor nieuwe business ideeën gaande van voeding tot het bredere concept van voedingstechnologie,” zegt Inge Moors.”Daarom investeren we over vijf jaar tijd 1,5 miljoen euro in een nieuw adviescentrum dat de motor moet worden voor meer ondernemerschap in de voedings- en voedingstechnologiesector.”

60% van de fruitproductie, slechts 14% van de verwerking

Met een productiewaarde van 671 miljoen euro zijn de 2.900 Limburgse land- en tuinbouwbedrijven een belangrijke schakel in onze economie. “Vandaag de dag zijn deze bedrijven vooral gericht op het aanbieden van een goed vers product en zijn ze nog steeds vooral leverancier van voedingsmiddelen en grondstoffen. 60% van de Vlaamse fruitproductie ligt in de Haspengouwse regio, terwijl het Limburgse aandeel in de fruit- en groenteverwerking slechts 14% is”, legt Dany Bylemans, algemeen directeur van het Fruitonderzoekscentrum, uit. “Via CIAGO willen we op zoek gaan naar projecten die een economisch verschil kunnen maken. De adviesdienst begeleidt de (startende) ondernemer naar de juiste partners en kennisinstellingen voor een levensvatbaar verdienmodel om nieuwe markten te ontwikkelen. Van A tot Z, van advies tot marktintroductie.”

Voeding en dranken

Nicolas Deswaef is de coördinator van CIAGO: “Het begrip ‘food’ is heel breed en omvat niet alleen voeding maar ook dranken. Wij richten ons op Limburgse kwaliteitsproducten die zowel in de lokale korte keten als in de nationale en internationale retail en horeca kunnen worden afgezet. Speciale nadruk ligt op levensmiddelentechnologie, wat omschreven wordt als innovatie in voedsel door middel van technologie. En dat gebeurt in alle stadia van de keten: van de boerderij tot in de container van de consument. “Het doel is om een duurzamer ecosysteem te creëren”, legt Nicolas Deswaef uit. “De bewustwording van klimaatvriendelijk ondernemen en de strijd tegen voedselverspilling groeit wereldwijd. Dat heeft natuurlijk niet alleen gevolgen voor de productie, maar ook voor de hele waardeketen. Denk maar aan de verpakkingsnormen, de traceerbaarheid, de trend naar meer plantaardig voedsel en de besparingen op voedseloverschotten. “

Twintig nieuwe projecten

Tegen eind 2025 wil CIAGO toezicht houden op twintig nieuwe projecten. “Dat betekent niet dat er twintig nieuwe fabrieken in Limburg komen, maar wel dat degenen die de land- en tuinbouw in willen, het verschil zullen voelen door deze begeleiding,” aldus Bylemans. “Veel van onze boeren en tuinders hebben ambities, maar het zijn vooral fruittelers. Er is geen andere weg. 300 medewerkers managen in het hoogseizoen betekent dat we geen tijd hebben om marktanalyses en consumententrends te bestuderen. Met CIAGO hopen we de druk op onze telers om op te schalen te verlichten.

Meer informatie: www.ciago.be

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*