Nespresso lanceert nieuwe koffie uit Kivu

Nespresso lanceerde op 4 juni 2021 een biologische koffie als onderdeel van zijn Revive Origins-programma, dat de koffieproductie nieuw leven wil inblazen in regio’s die kampen met uitdagingen zoals klimaatverandering en conflicten. Origins’ eerste biologische koffie, KAHAWA ya CONGO (“Hoop van Congo”), is afkomstig uit de regio van het Kivumeer in het oosten van de Democratische Republiek Congo (DRC), waar de ooit bloeiende koffiegemeenschap is verwoest door decennia van politieke en economische instabiliteit.

In 1980 was koffie het op een na grootste exportproduct van de DRC en een van de beste ter wereld, maar in het begin van de jaren 2000 was de koffieproductie gedaald als gevolg van jaren van conflicten en economische instabiliteit die de sector hebben geteisterd. Sindsdien zijn de volumes vertienvoudigd.
Nespresso werkt samen met de non-profitorganisatie TechnoServe, het United States Agency for International Development (USAID) en koffiehandelaar Virunga Coffee/Olam International met 2.500 koffieboeren in Zuid-Kivu om de kwaliteit en de opbrengst van de koffie te verbeteren en duurzame landbouwpraktijken in te voeren terwijl hun inkomen wordt verhoogd. Nespresso breidt het programma ook uit naar de regio Noord-Kivu, waar tot 1.700 gecertificeerde biologische boeren actief zouden kunnen zijn. Tegen 2026 hoopt Nespresso meer dan 8.000 boeren te bereiken via het programma in Congo.


Oliver Perquy, CEO van Nespresso België en Luxemburg, verklaarde: “Kivu heeft het potentieel om een van de beste koffieregio’s ter wereld te worden, maar werd de voorbije jaren geconfronteerd met extreem moeilijke omstandigheden. Via ons Revive Origins-programma werken we nauw samen met Congolese boeren om de sector nieuw leven in te blazen en van Kivu een belangrijke bron van arabicakoffie van uitstekende kwaliteit te maken en duurzame bestaansmiddelen te garanderen. We bieden ook belangrijke sociale steun om het welzijn te verbeteren van de gemeenschappen die onze KAHAWA- en CONGO-koffie produceren, bijvoorbeeld door schoon water en klinieken ter beschikking te stellen van de lokale bevolking.”
Paul Sabatine, directeur van de missie van USAID/Democratische Republiek Congo, verklaarde: “Het partnerschap van Nespresso met USAID om de koffiesector in de DRC nieuw leven in te blazen, is van cruciaal belang voor de Congolese boeren. Zij genieten nu van koffie van betere kwaliteit, een hogere productiviteit en hogere opbrengsten. Gemeenschappen hebben een grotere economische ontwikkeling doorgemaakt als gevolg van dit partnerschap. Turanyi Kabasura, koffieboer in Kivu: “Ik zie betere dagen dan vroeger omdat ik zal werken met de zekerheid dat ik een regelmatig loon krijg en een bonus wanneer de koffie wordt verkocht. Ik heb nog nooit in mijn leven zo’n bonus gekregen. Ik kan het gebruiken om andere projecten te ontwikkelen, zoals het fokken van kleine dieren of mijn vrouw een kleine zaak geven. Ik begin de resultaten van mijn werk te zien.

Koffie en gemeenschappen in Kivu nieuw leven inblazen

In Kivu hebben tientallen jaren van conflict veel boeren van huis en haard verdreven, en de regio kampt nog steeds met grote economische en gezondheidsproblemen. Momenteel heeft 58% van de huishoudens in de DRC geen toegang tot schoon water en haalt 15% van de kinderen het vijfde levensjaar niet, voornamelijk als gevolg van ziekten die te voorkomen en te behandelen zijn, zoals door water overgebrachte ziekten, acute infecties van de luchtwegen en malaria.
Naast het koffieprogramma en in samenwerking met het Eastern Congo Initiative (ECI) investeert Nespresso 1 miljoen CHF in de oprichting van 23 waterpunten in de regio, evenals een basiskliniek en vijf mobiele klinieken die 13.000 medische consultaties per jaar zullen verstrekken aan de lokale gemeenschappen. Deze investeringen zullen bijdragen tot de bestrijding van cholera, een van de grootste gezondheidsproblemen van het land.
Nespresso’s duurzame inkoopmodel in koffieproducerende landen, het Nespresso AAA Sustainable Quality™-programma, ligt ten grondslag aan het werk in de regio’s van Revive Origins en omvat meer dan 110.000 boeren in 15 landen wereldwijd. In totaal zal Nespresso over een periode van vijf jaar (2019-2023) CHF 10 miljoen investeren in het Revive Origins-programma.
Sinds de lancering in 2019 heeft het Revive Origins-programma koffieproductie mogelijk gemaakt uit de regio’s Zimbabwe, Oeganda, Colombia en nu ook de DRC. Het programma heeft boeren geholpen hun regio’s nieuw leven in te blazen door financiële steun en duurzame landbouwpraktijken voor hun boerderijen aan te bieden. Zo heeft het Revive Origins-programma in één jaar tijd de productiviteit met 10% doen toenemen in Caqueta, Colombia, en met 9% in Oost-Zimbabwe.


KAHAWA ya CONGO koffie is nu verkrijgbaar online en in Nespresso boetieks in België en Luxemburg, samen met naast andere Reviving Origins koffies: AMAHA awe UGANDA, TAMUKA mu ZIMBABWE en ESPERANZA uit COLOMBIA. Het langetermijndoel van het Reviving Origins-programma is van deze bedreigde koffiesoorten permanente blend te maken die het hele jaar door voor de consument beschikbaar zijn.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*