Nederlandse Gerda Briene schrijft boek over fipronilcrisis

Dik twee jaar geleden werd de legsector in Vlaanderen, en vooral ook in Nederland, geconfronteerd met de gevolgen van de fipronilcrisis. Het Nederlandse bedrijf ChickFriend maakte illegaal gebruik van het reinigingsmiddel fipronil om bloedluizen in kippenstallen te bestrijden. Dat middel besmette de eieren die in de stallen werden gelegd, met een Europese voedselcrisis tot gevolg. In het boek ‘Fipronil, best geen eitje!’ beschrijft Nederlands pluimveehoudster Gerda Briene de lijdensweg die ze doorgemaakt heeft. “De crisis bracht ons bedrijf aan de rand van de afgrond”, getuigt ze. “Deze crisis mag niet vergeten worden.”

Gerda Briene runt samen met haar man Johan een legkippenbedrijf in het Nederlandse Wierden waar ze scharrelkippen en biologische kippen houden. De fipronilcrisis die in 2017 trof, had een zeer grote impact op het gezin. “Omdat deze crisis zo bizar was, dat niemand dit ooit had kunnen bedenken, besloot ik om het hele verhaal, hoe ik het zelf beleefd heb, op te schrijven en te publiceren”, reageert Gerda Briene. Ervaringen met controlediensten, banken, toeleveranciers en media passeren de revue. Maar ook hartverwarmende momenten, wanneer ze steun kregen uit verschillende hoeken, komen aan bod in dit pakkend relaas.

Een boodschap die de auteur wil meegeven is dat deze crisis niet mag vergeten worden. “Geen enkele pluimveehouder heeft ervoor gekozen om doelbewust een verboden middel te gebruiken”, getuigt Gerda Briene. “Maar als voedselproducent zijn we verantwoordelijk en aansprakelijk voor hetgeen we afleveren, ook al is het door de fouten van derden. En de gevolgen kunnen een enorme omvang aannemen die de draagkracht van de bedrijven ver overstijgen.”

Geïnteresseerd? Je kan het boek rechtstreeks bij de auteur bestellen.

Bron: VILT / Pluimvee

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*