Nederlandse en Duitse slachtuizen kampen met coronauitbraken

In Duitsland en Nederland krijgen de slachthuizen hun zaakjes niet op orde. In Nederland werd in mei een grote coronauitbraak vastgesteld, waardoor een VION-bedrijf in Groenlo eventjes dichtging.

De Nederlandse krantnrc meldt daarover: “Nederlands vlees wordt veelal gesneden door mannen en vrouwen die het Nederlands niet machtig zijn. Elke ochtend staan ze om half vijf in de rij om in te klokken bij de slachterijen. De haarnetjes gaan op, laarzen aan en met een wit schort gaan ze achter de lopende band staan. Als een machine verwerken de arbeidsmigranten het vlees. Pal naast elkaar, in een grote hal, waar het nooit warmer wordt dan zeven graden.”

Migranten die in de vleessector werken hebben de laatste maanden – evenwel anoniem – hun verhaal gedaan in de Nederlandse media. Het gaat om arbeidscontracten die ze ondertekenden en niet begrepen, waardoor ze veel meer uren werken dan het aantal waarvoor ze betaald worden, … In die Nederlandse vleessector, goed voor een jaaromzet van 10 miljard euro, werken dagelijks zo’n 12.000 mensen. Zo’n 80 procent is arbeidsmigrant. Die leven in slechte huizen en tussen werkgever en werknemer heerst een slechte cultuur, ook al omdat er een bemiddelaar tussen zit!

Uit de verhalen blijkt dat de migranten via uitzendbureaus in Nederlandse vlees(waren)fabrieken worden tewerkgesteld. De huisvesting wordt ook door die uitzendburaus geregeld. Bij verdachte ontslagen, klachten, kwetsuren, leggen de vleesbedrijven de schuld bij de bemiddelingsbureaus. Maar omdat het aantal migranten voortdurend wisselt, kan het niet zijn dat die bedrijven nergens van weten. De huisvesting is ondermaats, de uitbetalingen zijn ook ondoorzichtig doordat de bureaus geld inhouden voor huur van de huizen…

Het Dagbald van het Noorden schrijft daarover: “Want de omstandigheden waaronder arbeiders in deze branche hun werk moeten doen blijken vaak hemeltergend. Niet voor niets komt een flink deel van de werknemers uit voormalig Oost-Europa, zij nemen bij gebrek aan alternatief veel voor lief. Het werk is vaak geestdodend, de lonen laag en er wordt dag-in-dag-uit gewerkt in de (vries)kou. Bovendien worden deze arbeidsmigranten door de uitzendbureaus die hen ronselen vaak ook nog eens schamel gehuisvest. Het maakt hen dubbel afhankelijk en daardoor relatief machteloos. “

Er gaat dus veel verkeerd in die bedrijven. En de Nederlandse overheid controleert bijzonder weinig. “In het begin van de coronacrisis enkel telefonisch”, weet Eefje de Volder, mensenhandelexpert bij CoMensha, landelijk coördinatiecentrum tegen mensenhandel.

Datzelfde dagbald schrijft verder: “Normaal halen de arbeids- en huisvestingsomstandigheden in deze branche slechts incidenteel het nieuws. Nu diverse vleesfabrieken een bron van besmetting in de coronacrisis zijn geworden, ligt dat anders. Het dicht op elkaar werken en wonen van werknemers blijkt een groot risico voor de volksgezondheid, niet alleen in ons land, maar ook in de Verenigde Staten en Duitsland, waar deze week nog een fabriek de deuren moest sluiten omdat 65 procent van de 1000 geteste werknemers besmet bleek met het coronavirus. De kiloknaller wordt zo uiteindelijk duur betaald. “

In Nederland, maar ook in Duitsland en de VS is er duidelijk iets aan de hand met de arebidsomstandigheden!

This post is also available in: nlNederlands

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*