Nangka of jackfruit: een nieuwe vleesvervanger?


De nangka of jackfruit wordt al jaren beschouwd als de “vrucht van de armen” in Zuid-Aziatische landen. Die vrucht lijkt op een rugbybal bedekt met groene puistjes. De smaak doet vaag denken aan een mango. Zijn geheim? Als het voor de rijpheid wordt geconsumeerd, kan het een voorkeursvervanger voor vlees worden.

De vrucht van de jackfruit is verwant aan vijgen en moerbeien. Het vruchtvlees rafelt uit tot vezels, zoals gekookte kip of varkensvlees. In de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk is getrokken varkensvlees echter een bereiding die wordt gebruikt om taco’s, pizza’s en andere hamburgers te maken. In India wordt deze vrucht traditioneel gebruikt in de vegetarische keuken.

Veel voordelen

Deze grootste vrucht ter wereld groeit aan een boom en zit vol met vitamine A en C, eiwitten, magnesium, kalium en vezels. Deze ‘groene bom’ kan ook tot 45 kilo wegen!

Nog een voordeel? De “vrucht van de armen” levert 33 kilocalorieën per 100 gram. Dus je moet veel vet en toppings toevoegen – precies wat vegetarische fijnproevers doen – voordat het een calorische bom wordt.

Al enkele toepassingen

Een goede kruidenmix compenseert ook de neutrale smaak van deze vrucht. De Britse restaurantketen Gourmet Burger Kitchen biedt al meer dan een jaar de ‘Jack in a bun’ aan, een hamburger waarvan je zou kunnen zweren dat hij varkensvlees bevat.
In Hollywood, onder de naam “Jackfruit Café”, bereidt een populaire foodtruck zowat alles met jackfruit: burrito’s, salades, taco’s en sappen. In Brussel zijn ze in verschillende vormen te vinden in exotische levensmiddelenwinkels: in onbewerkte vorm, in blikjes of in gemarineerde vorm in een vacuümverpakte barbecuesaus.

  • De nangka of jackfruit is een tot 30 m hoge groenblijvende boom uit de moerbeifamilie, die zijn oorsprong in India vindt. De boom valt op door de enorme vruchten, die aan de stam ontspringen. De verspreid staande bladeren zijn van boven donkergroen en glanzend en aan de onderkant dofgroen. Wikipedia

Bron: L’Echo


De plant die het beste vlees nadoet

Vertaald met www.DeepL.com/Translator

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*