Naam Emmentaler behoort niet exclusief toe aan Zwitserse kaas

Het Europees Hof heeft geoordeeld dat Emmentaler kaas niet uitsluitend uit het Zwitserse berggebied hoeft te komen om als “emmentaler” te worden aangeduid. De handelsorganisatie Emmentaler Switzerland, die ongeveer 2.200 leden vertegenwoordigt, heeft bij het Europees Hof een klacht ingediend om de naam “emmentaler” als handelsmerk in de Europese Unie te beschermen.

Hoewel de kaas afkomstig is uit het Zwitserse Emmental, wordt hij ook geproduceerd in Franse regio’s en in Beieren, Duitsland, zonder dat de herkomst van de kaas wordt vermeld. De Zwitserse handelsorganisatie wilde dat de naam uitsluitend zou worden gereserveerd voor kaas die in de Zwitserse regio wordt geproduceerd en dat niet-Zwitserse emmentaler zijn oorsprong op het etiket zou moeten vermelden. Het Europees Hof verwierp de klacht echter, omdat het merk het product zelf beschrijft. Het Hof concludeerde dat de term “emmentaler” beschrijvend is voor een soort kaas voor het Duitse publiek en niet wordt opgevat als een aanduiding van de geografische oorsprong, en dus niet in aanmerking komt voor bescherming als collectief merk. Emmentaler Switzerland kan nog tegen de beslissing in beroep gaan.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*