Mydibel staat te koop

Frietengiganten McCain en Lamb Weston en de “koning van de Belgische frieten” Clarebout hebben hun zinnen gezet op het Belgische familiebedrijf Mydibel. Dit is wat De Tijd te weten is gekomen. Over een paar weken zou er witte rook zijn.

Het concern verwerkt aardappelen tot diepgevroren frieten, vlokken, aardappelpuree, kroketten en rösti. Ze worden verkocht onder het merk Mydibel of onder het eigen merk van de klant (private label). Dit jaar wordt een omzet verwacht van bijna 400 miljoen euro en een bruto bedrijfsresultaat (EBITDA) van bijna 30 miljoen euro. De familie Mylle uit West-Vlaanderen is al enkele maanden op zoek naar een koper voor Mydibel. Volgens onze informatie staan in dit strategische schaakspel drie industriereuzen tegenover elkaar: het Canadese McCain, het Amerikaanse Lamb Weston en het Vlaamse Clarebout. Zij zien Mydibel als een kans om hun aanwezigheid te versterken. In de wandelgangen doen geruchten de ronde dat de waardering van Mydibel in de deal tussen 300 en 400 miljoen euro zou kunnen liggen.

Mydibel verwerkt aardappelen tot diepgevroren frieten, vlokken, aardappelpuree, kroketten en rösti.

McCain is de wereldleider in diepvriesfrieten. Het familieconcern heeft een omzet van ongeveer 7 miljard dollar (6,66 miljard euro). Dit is niet de eerste keer dat de Canadezen hun zinnen hebben gezet op een Belgisch bedrijf: tien jaar geleden kochten ze Lutosa – toen de aardappeldivisie van Penguin-Lutosa (West-Vlaanderen) – voor 225 miljoen.

Lamb Weston is iets kleiner, met een omzet van 4,1 miljard dollar. Maar de groep uit Idaho, met McDonald’s als grootste klant, zit midden in een reeks overnames. Anderhalve maand geleden kocht het de Nederlandse partner Meijer Frozen Foods. De overname van 700 miljoen euro bestond uit 525 miljoen euro in contanten en de rest in aandelen.

Dat Clarebout ook een bod heeft uitgebracht op Mydibel komt voor sommige deskundigen uit de sector als een verrassing. De firma heeft al een een aanzienlijke investering van 140 miljoen euro in een nieuwe fabriek in Duinkerken voor de boeg. Clarebout is Europa’s grootste producent van diepvriesfrieten, met een omzet van bijna 700 miljoen euro vorig jaar.

Mydibel is eigendom van Bruno en Carlo Mylle, de twee zonen van oprichter Roger Mylle. Zij bezitten elk 40,4% van de aandelen van de in Moeskroen gevestigde groep. De Waalse publieke investeerder SRIW bezit 19,2%.

Bron: De krantDe Tijd

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*