Museum en proeverij van de Slaghmuylder Brouwerij moeten toeristen aantrekken

De Slaghmuylder Brouwerij in Ninove is opnieuw funtioneel na een stilstand van drie maanden door de coronacrisis. Voor het eerst in zijn 160-jarige geschiedenis is het zo lang gesloten geweest. “Zelfs tijdens de tweede wereldoorlogen werd hier bier gebrouwen”, zegt Luc Verhaegen van de brouwerij. Volgend jaar wordt het 160-jarig bestaan gevierd, maar de brouwerij is elk weekend in juli geopend voor bezoekers. De jonge generatie wil nog meer belang hechten aan het toerisme.

“Brouwen was tijdens de coronacrisis een essentiële activiteit. Maar omdat we vooral de cafés brleveren, die drie maanden lang moesten sluiten, hadden we geen andere keuze dan ook zlf onze deuren te sluiten”, legt Luc Verhaegen (65) van de Slaghmuylder Brouwerij uit.

“Het was uitdagend om alles tot een minimum te beperken. Om de gist te behouden en te zorgen voor een goed herstel na de crisis, moesten we om de drie of vier weken een minimale hoeveelheid bier produceren. Onze kelders zitten nu vol met bier. Andere activiteiten, zoals het bottelen zijn al drie maanden niet meer uitgevoerd. We zijn twee weken geleden weer begonnen en momenteel produceren we 80-85% van onze normale hoeveelheid.

Hoewel de crisis een impact had, was het voortbestaan van de brouwerij nooit in gevaar. “Een bedrijf dat al 160 jaar op de markt is, kan succesvol zijn”, lacht Luc, “Natuurlijk hadden we een financieel verlies van drie maanden en alle kosten gingen door. Ook hebben we verschillende investeringen moeten uitstellen. Maar we hebben de sluiting gebruikt om verder te werken aan de renovatie van de brouwerij en het verder ontwikkelen van het museumproject.


Brouwerijmuseum

De oude zijkamers van de brouwerij worden nu onder handen genomen. “Ze omvatten een metselwerkplaats, een timmerwerkplaats en een smederij. Sommige kamers zijn nog steeds in gebruik. De andere worden gerenoveerd voor het project van een levend biermuseum. Alles moet er zo authentiek mogelijk uitzien. Zelfs kleine evenementen kunnen hier binnen een paar jaar worden georganiseerd. De oude bottelarij kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor bruiloftsfeesten, evenementen en bedrijfsfeesten. We hebben veel vragen gekregen van bruidsparen, maar we zijn nog niet klaar om zoiets aan te nemen.”

Verjaardagsfeest uitgesteld

De brouwerij zou deze zomer haar 160ste verjaardag vieren met een grote open dag, maar nu is dit uitgesteld tot volgend jaar. “In plaats daarvan openen we de brouwerij in het weekend van juli voor bezoekers. Een zeer beperkt bezoekersaantal kan dan de brouwerij bezoeken, uiteraard rekening houdend met de Covid-19-veiligheidsmaatregelen . Dit is een initiatief van de zesde generatie van de brouwerij”, zegt Luc, die tot de vijfde generatie brouwers behoort. “Ik ben een echte bar aan het opzetten in de brouwerij”, zegt Henri Verhaegen (23), een van de drie zonen van Luc: “Het wordt een soort proeverij. Het is bedoeld om te worden gebruikt voor bezoeken, evenementen… Op deze manier willen we meer bezoekers naar de brouwerij trekken. In de toekomst willen we ons concentreren op het biertoerisme en van de kracht van het museum als aantrekkingspool gebruiken”.

Denderhoutembaan 2 te 9400 Ninove
Tel: 054.33.18.31
e-mail: cindy@witkap.be

This post is also available in: Nederlands

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*