Multinationals investeren in visboerderijen

Heel wat multinationals hebben zich de afgelopen jaren op de markt van de ‘visboerderijen’ gegooid, schrijven de zakenkranten Financial Times en De Tijd. Onder andere het Amerikaanse Cargill en het Japanse Mitsubishi deden de jongste jaren grote overnames in de aquacultuursector.

Om de boot niet te missen, werd in 2012 een Vlaams Aquacultuurplatform opgericht met de steun van het Departement Landbouw en Visserij en met het oog op kennisuitwisseling. In eigen land daalt de visconsumptie maar wereldwijd zie je een stijging omdat vis een gezond imago heeft en meer mensen zich het relatief dure voedingsmiddel kunnen permitteren.

Vlaams Aquacultuurplatform

De visvangst in het wild is al sinds 1999 vrij stabiel en kan de vraag naar vis niet bijbenen. Vis kweken in de zee wordt bovendien moeilijker. Door de opwarming van de aarde zijn er bijvoorbeeld meer algen. De oplossing moet komen van aquacultuur aan land. De Tijd heeft het over ‘visboerderijen’ en meldt dat Cargill en Mitsubishi daar mee in investeren door de overname van de Noorse bedrijven Ewos, respectievelijk Cermaq.

Onder aquacultuur vallen uiteenlopende kweeksystemen, gaande van de traditionele kooisystemen voor de kust tot meer duurzame kweeksystemen met recirculatie en hergebruik van het gezuiverde water. Bij kweek in zee komt de mest van de vissen in het milieu terecht zodat ook de Noren zich genoodzaakt zien om over te schakelen op ‘landbased’ aquacultuur.

Haalbaarheidsstudie

Uit een haalbaarheidsstudie naar ‘landbased’ aquacultuur in Vlaanderen, uitgevoerd door KU Leuven en Inagro en terug te vinden op de website van het Vlaams Aquacultuurplatform, kwamen twaalf locaties die potentieel hebben voor de bouw van een visboerderij. Aquacultuur blijkt goed te passen in een landbouwomgeving, getuige de selectie van twee agrarische biogasinstallaties, twee glastuinbouwbedrijven, de glastuinbouwzone in Melsele, agrobedrijventerrein Agropolis, de Tiense Suikerraffinaderij en groente- en fruitveiling BelOrta.

Bron: De Tijd /VILT

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*