Mosselboerderij van Colruyt zal vanaf 2023 200 ton mosselen leveren

Retailer Colruyt liet in een persbericht weten dat het vanaf 2023 mosselen wil kweken aan de Belgische kant van de Noordzee. Dit is niet de enige activiteit van Colruyt aan onze kust: voorden investeerde Colruyt al sterk in offshore-windturbines. In 2023 zouden de eerste 200 ton mosselen geoogst worden.

Op een oppervlakte van één vierkante kilometer plant de supermarktketen Colruyt vijftig rijen mosselen. Deze moeten vanaf 2023 ongeveer 200 ton mosselen in hangcultuur produceren. Op lange termijn zou dit zelfs nog meer kunnen zijn, aangezien Colruyt een concessie heeft voor een deel van de Noordzee van 4,5 km2, meer dan vier keer de oorspronkelijke oppervlakte van het mariene park. De boerderij zal niet ver van de kust liggen, op ongeveer 5 km van de zee tussen Nieuwpoort en Koksijde.

In de komende dagen zullen rond het gebied boeien worden geplaatst om te voorkomen dat het scheepvaartverkeer over de boerderij vaart.

Colruyt is al geruime tijd bezig met het aanvragen van vergunningen en het bestuderen van de mogelijkheden van aquacultuur aan de Belgische kust. De firma GEOxyz uit Zwevegem is betrokken bij de oprichting van de mosselkwekerij.

Verticale integratie

Met deze stap wil Colruyt zich nog verder verticaal integreren. Eerder startte Colruyt al met vertical farming en kocht het landbouwgrond in België om groenten te verbouwen.

Mosselen zijn erg populair in België. Jaarlijks importeren wij meer dan 25.000 ton mosselen, voornamelijk uit Nederland.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*