Mondelez speelt een rol in de gefuseerde onderneming JDE Peet’s

Mondelez en JAB Holding Company hebben een akkoord bereikt over het belang van de Amerikaanse voedselgigant in Jacobs Douwe Egberts (JDE). De overeenkomst zet deze aandelen, ongeveer een kwart van het totaal, om in aandelen van de nieuw gefuseerde JDE Peet’s.

De beursgang nadert

De betrokken partijen hebben de overeenkomst reeds ter goedkeuring aan de Europese Commissie voorgelegd. De aandelenconversie maakt deel uit van het plan van JAB om JDE Peet’s, dat eind vorig jaar werd gecreëerd, openbaar te maken.

Sinds 2014 heeft Mondelez een belangrijk aandeel in JDE, na de fusie tussen de koffiedivisie van de voedingsgroep (inclusief het merk Jacobs) en D.E. Master Blenders, de producent van Douwe Egberts koffie. De meeste van de resterende aandelen zijn in handen van de familie Reimann – via haar investeringsvehikel JAB Holding Company – en bepaalde van haar bondgenoten. Dit omvat enkele Belgische families van AB InBev.

3 miljard euro

Een mogelijke beursgang van JDE Peet’s zou drie miljard euro kunnen opleveren. Voor Douwe Egberts zou dit ook een nieuwe beursgang betekenen: in 2012 had de toenmalige eigenaar Sara Lee de koffieproducent als zelfstandig bedrijf genoteerd, maar dit werd vervolgens amper een jaar later door JAB ingetrokken.

JDE Peet’s is na Nestlé de grootste koffieproducent ter wereld. De groep heeft een aantal belangrijke merken in portefeuille zoals Douwe Egberts, Jacqmotte en Senseo. Met Pickwick is de groep ook actief in de thee-industrie. De jaarlijkse omzet bedraagt ongeveer zeven miljard euro.

Bron: Retail – Detail

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*