Mondelez investeert 30 miljoen euro om de productiecapaciteit van zijn fabriek in Herentals te verhogen

De Amerikaanse voedingsgigant Mondelez International gaat meer dan 30 miljoen euro investeren in zijn koekjesfabriek in Herentals om de productiecapaciteit voor TUC-koekjes, Prince-koekjes en PiM’s-koekjes te verhogen. De nieuwe lijn zal een extra capaciteit van 6.500 ton creëren en tot 40% van de toekomstige groei ondersteunen.

Mondelez International, de Amerikaanse levensmiddelengigant en producent van merken als LU, Côte d’Or en Milka, kondigde op donderdag 22 maart 2023 aan dat het meer dan 30 miljoen euro zou investeren in zijn koekjesfabriek in Herentals. Daar worden Prince, TUC en PiM’s geproduceerd. In totaal produceert de fabriek nu al 1,6 miljoen koekjes per uur.

Het meest opvallende aspect van de investeringsplannen is de capaciteitsverhoging voor TUC-koekjes. Naast de twee bestaande lijnen wordt een nieuwe geïnstalleerd. Dit heeft niet alleen te maken met de groeiende vraag naar crackers, maar ook met de oorlog in Oekraïne.

Mondelez International, geleid door de Belg Dirk van de Put, had tot vorig jaar een productiefabriek in Oekraïne. Deze fabriek werd echter getroffen door Russische bombardementen en kon slechts gedeeltelijk opnieuw worden opgestart. De schade was te groot in het deel van de fabriek waar TUC-koekjes werden geproduceerd. Daarom besloot de koekjesfabrikant de productie in Herentals te verhogen.

De nieuwe lijn creëert een extra capaciteit van 6.500 ton, die tot 40% van de toekomstige groei zal ondersteunen. Tegelijkertijd wordt een nieuwe productiehal voor Prince-koekjes geïnstalleerd, die begin 2024 operationeel moet zijn. Bovendien zal een nieuwe oven worden gebouwd voor de koekjes van PiM, die elektrisch zal worden aangedreven. Voor de Bastogne-koekjes zal ook nieuw verpakkingsmateriaal worden geïnstalleerd.

Bovendien zal de fabriek nieuwe IT-systemen invoeren voor het magazijnbeheer en om de productie-efficiëntie te garanderen en te verbeteren.

Groei

Dankzij deze investering kan de fabriek in Herentals ook op lange termijn opnieuw concurreren en worden tien tot twintig extra banen gecreëerd. Dit is een bevestiging van het vertrouwen van Mondelez in de expertise van de fabriek en ondersteunt de groeiambities van de groep op de Europese koekjesmarkt.

Voor de fabriek in Herentals is de investering een verademing. Ongeveer vier jaar geleden werd de fabriek getroffen door een herstructurering. Destijds werden 200 van de 1.000 banen geschrapt. De directie noemde kosteninefficiëntie als reden voor deze maatregel. Daardoor kon de fabriek geen Cha Cha repen meer produceren. Ook de productie van Cent Wafers-koekjes werd uitbesteed.

Door deze investering kan de fabriek in Herentals op termijn weer concurreren met andere fabrieken. Dirk van de Put: “Met deze operatie kan de fabriek haar concurrentiekracht verder ontwikkelen.

Photo’s: Wikimedia Commons, Facebook

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*