Moeder Tiense Suiker dreigt met sluitingen

De Duitse suikergroep Südzucker, het moederbedrijf boven Tiense Suiker, heeft een saneringsplan klaar waarbij fabriekssluitingen in Duitsland en elders mogelijk zijn.

Het topmanagement van Südzucker stelt het plan vandaag voor aan de raad van bestuur, maakte Südzucker gisteren bekend. ‘Het herstructureringsplan omvat maatregelen in de hele waardeketen. We overwegen in Duitsland en andere Europese landen capaciteitsaanpassingen die kunnen leiden tot fabriekssluitingen, met als gevolg een vermindering van de suikerproductie met ongeveer 700.000 ton per jaar. Dat moet het aanbod meer afstemmen op de vraag naar suiker op de Europese markt.’

Vermindering van 15% van de productie

De beoogde vermindering komt overeen met 15 procent van de productie vorig jaar (4,7 miljoen ton). Südzucker mikt op een besparing van 100 miljoen euro per jaar.

De groep telt 29 suikerfabrieken en twee raffinaderijen in Duitsland, België, Bosnië, Frankrijk, Moldavië, Oostenrijk, Polen, Roemenië, Slovakije, Tsjechië en Hongarije. Voor die vestigingen is het bang afwachten of en hoe zwaar ze getroffen worden.

Tienen en Wanze

De Tiense Suikerraffinaderij, het Belgische dochterbedrijf, telt 600 medewerkers verspreid over verschillende vestigingen. De twee suikerfabrieken liggen in Tienen en Wanze.

Hoeveel banen in Europa op de tocht staan, is nog niet duidelijk. Er is nog niets definitief, want de raad van bestuur moet de plannen nog goedkeuren. De beslissingen worden ‘in de eerstvolgende weken’ genomen, waarna de ondernemingsraden en het personeel ingelicht worden.

Südzucker maakt niet alleen suiker, maar ook bio-ethanol en fruitpreparaten. Volgens het bedrijf ligt de suikerprijs in de EU historisch laag door een overaanbod. Dat ondermijnt de winstgevendheid. De suiker- divisie maakte in het voorbije jaar tussen 150 en 200 miljoen euro verlies, schat de groep.

Beleggers stuurden het aandeel gisteren ruim 4 procent hoger.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*