Minister Clarinval vraagt het Prijzenobservatorium de winstmarges in de agrovoedingsketen te analyseren

SUDPRESSE (copyright: Vincent LORENT) 20/12/2019 David Clarinval ( MR ) vice premier ministre belge dans son cabinet à Bruxelles

De Belgische KMO’s in de agrovoedingsketen hebben nood aan ondersteuning bij de onderhandelingen. De minister heeft David Clarinval heeft net daarom aan het Prijzenobservatorium gevraagd om de winstmarges tussen alle actoren in de keten te analyseren. Die extra transparantie moet de onderhandelingen met de groothandel helpen objectiveren. Fevia juicht dit initiatief toe!

Al sinds het herstel na de crisis hebben producenten en verwerkers te kampen met een aanzienlijke inflatie van alle productiekosten. Die inflatie werd in 2022 nog verergerd door de Russische inval in Oekraïne. Het conflict heeft namelijk de bevoorradingsketens ernstig verstoord. De energieprijzen en de prijzen van landbouwproducten en andere grondstoffen werden ongecontroleerd volatie. Ze stegen enorm.

In België werkt een groot deel van de levensmiddelenbedrijven op basis van jaarlijkse commerciële contracten met groothandelaars en retailers. Deze contracten maken dus niet de rechtstreekse en automatische doorberekening mogelijk van de prijs- en kostenstijgingen waarmee de ondernemingen in de sector worden geconfronteerd.

Werkgelegenheid en productie moeten blijven bestaan

Een betere kennis van de werkelijke winstmarges van de verschillende bedrijven in de sector zou het proces van heronderhandeling van contracten transparanter moeten maken. Het is belangrijk om tot evenwichtige afspraken te komen. Dat draagt bij tot goede werking van de agrovoedingssector. zo kan de werkgelegenheid en de productiecapaciteit in stand blijven.

Door de zaak voor te leggen aan het Prijzenobservatorium wil de minister van Middenstand en KMO’s een faciliterende rol spelen bij toekomstige onderhandelingen.

David Clarinval, minister van Middenstand en Kleinbedrijf: “Momenteel is het ingewikkelde overleg met de retailers nadelig voor de goede werking van de voedingsindustrie. Ik ben ervan overtuigd dat de analyse door het Prijzenobservatorium het mogelijk zal maken de winstmarges naar alle spelers in de keten te objectiveren. Dit kan de basis vormen voor een constructieve bemiddeling.

Fevia

In twitter verklaarde Fevia het volgende: “Wij verwerlkomen het initiatief om de overdracht van marges op het niveau van alle actoren in de keten te analyseren. Als de minister vragen heeft of informatie nodig heeft, staan wij ter beschikking van het Prijzenobservatorium.”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*