Minister Crevits ontwikkelt voedselstrategie: in 2022 vindt er een voeseltop plaats

Ter gelegenheid van Wereldvoedseldag in oktober 2020 heeft Crevits een ‘Vlaamse Voedselstrategie’ gelanceerd om de hele Vlaamse voedselketen de komende jaren duurzamer en innovatiever te maken.

Naast de droogte van dit jaar heeft de internationalecoronacrisis ook geleid tot meer onzekerheid en moeilijkheden voor alle landbouwers en tuinders. Hierdoor zal de economische index voor de Vlaamse land- en tuinbouw in het najaar van 2020 aanzienlijk verslechteren.

“Positief is dat veel mensen de afgelopen maanden het belang van lokaal voedsel hebben herontdekt”, zegt minister Crevits. “Dat geeft me hoop, en daarom wil ik die verhoogde focus handhaven en nog meer verhogen.”

Vlaamse voedingsstrategie

Crevits wil daarom een Vlaamse voedingsstrategie ontwikkelen op basis van vier pijlers. “We willen de boer en de burger dichter bij elkaar brengen, zodat de mensen opnieuw nadenken over waar hun voedsel vandaan komt. De voedseleconomie moet ook veerkrachtig zijn, de boeren moeten een eerlijke prijs krijgen. Er moet ook veel aandacht worden besteed aan duurzaamheid, hoe producten tot ons komen. En gezond eten is ook belangrijk,” zei de minister.

Quinoa, appels en peren

Minister Crevits wil ook innovatie en vernieuwingen zien. Denken we bijvoorbeeld aan quinoa, een Zuid-Amerikaans gewas dat de laatste jaren in Europa steeds populairder is geworden als “superfood”. “Op dit moment onderzoeken we of we nieuwe plantaardige eiwitten zoals quinoa in ons land winstgevend kunnen produceren,” zegt Crevits. “Veel mensen zijn geïnteresseerd in het consumeren van quinoa, maar ze weten meestal niet dat het van heel ver weg komt. Als we onze boeren zover kunnen krijgen dat ze quinoa winstgevend produceren, zou dat een grote stap in de richting van duurzaamheid zijn.

Maar verder kunnen we ook trotser zijn op de Vlaamse producten die al bestaan, zegt de minister. “Net zoals de Fransen trots zijn op hun kazen, moeten we onze appels, peren en bieren nog meer leren waarderen”, zegt hij. Op dit moment heeft de minister al een overeenkomst gesloten met 23 organisaties, waaronder die in de landbouw-, horeca- en detailhandelsector. “We willen een aantal initiatieven nemen, zoals het aanbieden van plaatsen in onze warenhuizen waar lokale producten beschikbaar zijn, en we willen een sterkere focus op gezonde voeding creëren“, zegt hij.

Voedseltop

Ook zal er in 2022 een volwaardige voedseltop plaatsvinden. “We willen een reeks maatregelen lanceren die voedsel een veel belangrijkere plaats geven in ons dagelijks leven”, zegt minister Crevits. “Tegen 2022 moeten we een volledig voedselverhaal klaar hebben en weten op welke fronten we kunnen innoveren. We willen dit plan klaar hebben; de uitvoering ervan zal een taak voor de lange termijn zijn. “

Een voedselstrategie vereist investeringen. “Maar het is moeilijk om een exact cijfer te geven”, zei het kabinet van de Vlaamse minister van Landbouw. “Het is cruciaal dat we als overheid de komende jaren in de hele keten investeren. Het heeft alleen zin voor een boer om over te stappen op bijvoorbeeld quinoa, als er ook vraag is naar dit product. We moeten dus ook investeren in het verstrekken van de juiste informatie aan de consument”.

Voor meer informatie kunt u terecht op de Food website.

This post is also available in: Nederlands

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*