Minister Caroline Gennez bezoekt Rombouts Koffie tijdens de Week van de Fair Trade

Precies een jaar geleden lanceerde Rombouts zijn Virunga koffie, een 100% Arabica koffie. Federaal minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez (Vooruit) bracht dinsdagmiddag een bezoek aan het bedrijf op de Antwerpsesteenweg in Aartselaar om de smaak en het verhaal achter die koffie te ontdekken.

Rombouts Koffie bevestigt al jaren zijn engagement voor eerlijke handel. Het begon allemaal in de jaren 90 na een persoonlijke ontmoeting met Frans van der Hoff, oprichter van het Max Havelaar label. Sindsdien heeft dit Belgische koffiemerk Fair Trade-producten op de markt gebracht.

“Door lokale coöperaties te steunen, bieden we eerlijke werkgelegenheid aan de lokale bevolking op koffieplantages,” zegt CEO Xavier Rombouts. “Dit helpt stroperij en ontbossing als middel om te overleven uit te bannen en bevordert de economische ontwikkeling ter plaatse.”

Coopade en Cookkanz

Deze samenwerking leidde ook tot partnerschappen met Coopade en Cookkanz, twee koffiecoöperaties in het Virunga National Park in Noord-Kivu, Congo. De vruchtbare grond in de regio is ideaal voor het verbouwen van koffiebonen van hoge kwaliteit, maar het gebied wordt ook gekenmerkt door conflicten en extreme armoede.

Beide coöperaties werden in 2019 geselecteerd als onderdeel van het TDC-coachingprogramma van Enabel. Coaches werken drie jaar lang met de producenten ter plaatse om hun marketing- en bedrijfsplannen te verbeteren, zodat de coöperaties de markt beter kunnen betreden.

Verdubbelde omzet en prijzen

Zowel bij Cookkanz als bij Coopade werkten de TDC-coaches samen met de producenten om de kosten te berekenen en hun marktkennis te verbeteren. Cookkanz behaalde de Fair Trade certificering en breidde haar assortiment koffiesoorten uit. Coopade kreeg financiële steun voor de verjonging van hun koffiebomen. Ondertussen slaagden beide coöperaties erin hun omzet en prijzen voor de boeren te verdubbelen.

Minister van Ontwikkelingssamenwerking, Caroline Gennez, toonde zich trots op deze prestatie.

“Via onze Belgische ontwikkelingssamenwerking slagen we erin om coöperaties te versterken zodat ze volwaardige partners worden in de productie van een kwaliteitsproduct hier in België. Dit voorbeeld is cruciaal in een regio die voortdurend geteisterd wordt door conflicten.”

Foto: Caroline Gennez bezoekt Rombouts Koffie.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*