Mineraalwaterbottelarij van Chaudfontaine is koolstofneutraal

De Belgische fabriek voor het bottelen van mineraalwater in Chaudfontaine heeft een jaar eerder dan gepland het certificaat van koolstofneutraliteit behaald. De vestiging is overgeschakeld op 100% hernieuwbare elektriciteit, heeft het verbruik van fossiele brandstoffen teruggedrongen en blijft investeren in duurzamere processen.

“Het is een aanmoediging voor ons personeel dat we nu ons doel hebben bereikt om onze site koolstofneutraal te maken, slechts een paar maanden na de overstroming,” zei Achmed Boumrah, manager van de mineraalwaterbottelarij.

CO2-neutraal eerder dan verwacht

De bottelarij van mineraalwater van Chaudfontaine had net haar voornemen aangekondigd om tegen 2023 koolstofneutraal te worden, toen de fabriek afgelopen juli zwaar werd getroffen door een overstroming. Door de overstroming was de schade enorm.

Wekenlang hebben we met ons team en vrijwilligers gewerkt om alles hier in Chaudfontaine op te ruimen en onze site weer operationeel te krijgen,” zegt Achmed Boumrah.

Maar al snel begonnen we na te denken over hoe we deze vreselijke situatie in iets positiefs konden veranderen. We hebben onze ambities waargemaakt en bij onze verbouwingen steeds de duurzaamheid voor ogen gehouden.

CO2-neutraal

Enkele maanden na de overstromingen kan de site officieel “CO2-neutraal” worden genoemd, met certificering volgens PAS 2060, de internationale norm voor klimaatneutraliteit.

Het bedrijf zet zich al jaren in voor de vermindering van CO2 door meer hernieuwbare energiebronnen te gebruiken. “De elektriciteit die we kopen, komt van 100% hernieuwbare energiebronnen, maar we produceren ook onze eigen energie met onze eigen zonnepanelen. En dankzij een gesofisticeerd systeem worden de gebouwen verwarmd met de natuurlijke warmte van de bron van Chaudfontaine”, legt de directeur van de bottelarij van mineraalwater uit.

Voortdurende inspanningen om emissies te verminderen

Wij willen het gebruik van fossiele brandstoffen stap voor stap blijven terugdringen. “We gebruiken steeds minder gas- en dieselmachines in onze productie”, legt Achmed Boumrah uit. “Zo heeft onze fabriek voor het bottelen van mineraalwater in Chaudfontaine tussen 2006 en 2020 haar energieverbruik per liter product met 55% en haar brandstofverbruik met meer dan 65% verminderd.

Om de rest van zijn CO2-uitstoot te compenseren, steunt de Belgische bottelaar van mineraalwater een herbebossingsproject op de Orinoco-rivier in Colombia dat het CO2-niveau in de atmosfeer verlaagt. De koolstofkredieten die voor dit doel worden aangekocht, zijn Gold Standard2 gecertificeerd.

Toekomst

Over de toekomstplannen zegt Achmed Boumrah: “We zullen ons blijven richten op CO2-reductie, zoals vereist door de PAS 20601-certificering. Binnenkort zullen wij onze vorkheftrucks en compressoren op fossiele brandstof vervangen door duurzamer materieel. Wij willen ook de vluchtige emissies verminderen en zullen ook de CO2-uitstoot van onze leveranciers analyseren om te zien hoe wij die samen kunnen verminderen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*