Miljard kilo frietjes op overschot door coronacrisis

De Belgische aardappelboeren en -verwerkers hebben te kampen met een frietoverschot. Door de coronacrisis ligt de export stil, en daardoor gaat mogelijk een miljoen ton aardappelen verloren.

Magazijnen vol patatjes

Er worden niet genoeg frieten gegeten in deze tijden van coronacrisis: de horeca is dicht, grote evenementen zijn afgelast en bovenal is de uitvoer van Belgische frietjes drastisch teruggevallen. Aangezien liefst 90% van de omzet van diepvriesfrieten uit de export komt, laten de gevolgen zich snel voelen. Nu al vrezen aardappelverwerkers als McCain, Clarebout Potatoes en Agristo voor een verlieslatend boekjaar 2020. Hun magazijnen zitten vol en de productie wordt stilgelegd, zo bericht De Tijd.

Aardappeltelers

Ook de aardappelboeren zelf verliezen naar schatting 200 miljoen euro aan inkomsten, berekende hun sectorfederatie Belgapom. Een miljoen ton aardappelen riskeert uiteindelijk onverkocht over te blijven. Dat de hamsteraars hun kasten nu vol spaghetti en rijst hebben, bevordert hun zaak natuurlijk ook niet: in de supermarkten is de aardappelverkoop gedaald.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*