Milcobel roept producten terug na besmetting met listeria

Op verzoek van het Federaal Agentschap voor Levensmiddelen (FAVV) heeft Milcobel verschillende producten teruggeroepen na een listeriabesmetting in zijn fabriek in Moorslede. De listeria-besmetting werd vorige week ontdekt, waarna de fabriek werd gesloten. Na verder onderzoek werd besloten de producten terug te roepen. Volgens Milcobel gaat het om een voorzorgsmaatregel: “Van de 2.000 monsters die we tot nu toe hebben genomen, is geen enkel product besmet met listeria aangetroffen. We moeten echter voorzichtig zijn, want het is een kwestie van voedselveiligheid”, aldus CEO Nils Van Dam.

De productie in de zuivelfabriek Milcobel in Moorslede werd vorige maand stopgezet nadat in een van de zeven pekelvaten die voor de kaasverwerking worden gebruikt, listeriabacteriën waren aangetroffen. De oorzaak van de verontreiniging kan worden herleid tot het onderhoud van dit bad. “Tijdens een kwaliteitscontrole werd een zeer lage concentratie listeria aangetroffen in een van onze zeven pekelbaden. We hebben het voedselagentschap zelf op de hoogte gebracht”, aldus Nils van Dam, toenmalig directeur van Milcobel.

Na deze ontdekking heeft Milcobel de fabriek gesloten. “We hebben proactief alle goederen in Moorslede tegengehouden. Om te garanderen dat wij geen producten op de markt brengen die niet voedselveilig zijn, zijn wij overgeschakeld naar positieve vrijgave van al onze producten die de productiesite in Moorslede passeren. Pas als bewezen is dat de producten veilig zijn, mogen ze de fabriek verlaten”, vervolgt Van Dam.

Even on hold plaatsen

Aanvankelijk werd aangenomen dat geen besmette producten de fabriek hadden verlaten en dat de productie binnen enkele dagen kon worden hervat, maar om veiligheidsredenen werden aanvullende maatregelen genomen. Intussen worden nog steeds tests uitgevoerd met producten die niet in het verontreinigde pekelbad zaten. In afwachting van deze nieuwe resultaten vraagt Milcobel zijn klanten de komende 72 uur geen producten uit de fabriek van Moorslede aan de consumenten aan te bieden. “Dit is geen terugroepactie voor consumenten. De producten zijn tijdelijk geblokkeerd voor onze klanten. Dit is echter een tijdelijke maatregel in afwachting van verder onderzoek,” zei hij.

“Tijdens een kwaliteitscontrole werd een zeer lage concentratie listeria aangetroffen in een van onze zeven pekelbaden. We hebben het voedselagentschap zelf op de hoogte gebracht”,

Nils van Dam, directeur van Milcobel.

Effectieve terugroeping

De terugroeping – van kaas uit de besmette pekel – betreft vier kazen, waaronder Brugge Broodje (200g, gesneden) met partijnummer 101, die sinds 14 april in de schappen liggen. De winkels wordt verzocht deze kazen uit de schappen te halen en de consumenten wordt geadviseerd deze producten niet te eten en ze terug te brengen naar de winkel. Ze zullen daar terugbetaald worden.

Daarnaast roept Milcobel, in samenwerking met de Italiaanse klant van Milcobel, ook drie kaasreferenties van exportmerk Latteria terug (codes Latteria 12, Latteria 7 en Latteria 7Z) met een vervaldatum van 27 april 2022. Voor twee andere referenties die Milcobel aan andere verwerkers of distributeurs heeft geleverd, bereiden de getroffen afnemers een terugroeping voor waarover zij de consumenten zullen informeren.

Nog geen met listeria besmette producten aangetroffen

De zuivelonderneming benadrukt dat dit een voorzorgsmaatregel is. “Uit onze uitgebreide bemonstering (meer dan 2.000 monsters) is gebleken dat tot dusver geen met listeria besmette producten de consument hebben bereikt. We verwachten nog eens 2.000 testresultaten tegen het einde van deze week. Totdat de resultaten van deze tests beschikbaar zijn, vraagt Milcobel haar klanten de komende 72 uur geen producten uit de fabriek van Moorslede te verkopen.
Bron: VILT

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*