Milcobel in Schoten sluit, melkdrankdivisie wordt verkocht

Milcobel is van plan zijn divisie in Schoten, waar melkdranken worden geproduceerd, te sluiten. Dit werd vrijdag door het management van de zuivelcoöperatie bekend gemaakt aan de ondernemingsraad. De sluiting is een gevolg van transformatieproces dat in het begin van het jaar werd opgestart; doel is om de rendabiliteit van Milcobel te verhogen zodat de melkproducenten een betere prijs voor hun melk kunnen bekomen. Door de sluiting komen 167 arbeidsplaatsen op de tocht te staan.

Een dag na de betoging van 60 boze boeren aan het filiaal van Milcobel in Langemark kondigde de zuivelcoöperatie onmiddellijk een drastische beslissing aan. “De melkdrankdivisie zal verkocht worden met ondermeer de merken Inza, Choco! Chocho! of Yogho! Yogho! is al jaren verlieslatend. Daarnaast is de productievestiging in Schoten zeer verouderd en zijn de noodzakelijke investeringen niet rendabel door de structurele terugval van de marktvraag en de lage of negatieve marges. De coronacrisis heeft ook aangetoond dat we de winstgevendheid niet kunnen verhogen door meer volume te maken”, aldus een persbericht.

Het management kondigde aan dat de sluiting van de vestiging in Schoten niet alleen de stopzetting van de productie ter plaatse betekent, maar ook de afbouw van de ondersteunende diensten in Schoten en Brugge. Uitzondering hierop is consumptiemelk in glazen recipiënten, geproduceerd onder de merknaam Inza. Deze melk wordt niet in Schoten geproduceerd en valt dus niet onder deze sluiting”, aldus de directie van Milcobel.

Transformatieproces

Hij wijst erop dat de coöperatie begin 2020 een transformatieproces is gestart, waarbij het verbeterings- en besparingspotentieel wordt onderzocht. Dit proces werd opgestart nadat leden van de melkveehouders hun ontevredenheid hadden geuit over de aanhoudend lage melkprijzen van Milcobel. De samenwerking met de toenmalige voorzitter van de Raad van Bestuur, Peter Koopmans, werd al in december vorig jaar stopgezet en in juni werd de voorzitter en vice-voorzitter van de coöperatie nog weggestemd wegens gebrek aan resultaten.

De nieuwe CEO, Nils van Dam, die in mei van dit jaar is aangetreden, kondigde kort na zijn aantreden dat het veranderingsproces waardoor de firma moest gaan, zou leiden tot besparingen tegen 2025. “Ik ben ervan overtuigd dat we een ambitieus plan ontwikkelen met veel perspectieven. Ik begrijp het ongeduld bij de boeren/leveranciers, maar ik hoop dat ze zullen kijken naar wat ik doe en zien dat er iets zal veranderen”, vertelde hij een delegatie van boeren die donderdag demonstreerde.

Deze druk van de boerengemeenschap bracht de vakbonden ertoe om te vermoeden dat dit de directe reden was voor de beslissing om de vestiging te sluiten. “De beslissing werd genomen kort na de protestactie van de boeren die meer geld eisten voor hun melk. Hoewel ze aandeelhouder zijn en daarom een extra betaling ontvangen, eisten ze dringend actie”, aldus de socialistische vakbond ABVV. “Het is in ieder geval verrassend dat de sluiting van de Milcobel vestiging in Schoten zo plotseling werd aangekondigd.

Bron: VILT

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*