Milcobel brengt begin 2022 CO2-neutrale Brugge Kaas op de markt

Milcobel wil vanaf februari 2022 een CO2-neutrale Brugge Kaas lanceren. De kaascoöperatie beweert de eerste in België te zijn die dit doet. Deze neutraliteit wordt bereikt door de CO2-uitstoot tijdens de productie te verminderen. De resterende CO2-uitstoot wordt gecompenseerd door een gecertificeerd windturbineproject in India te steunen.

“Duurzaamheid staat hoog op de agenda van onze klanten, en ook consumenten hebben meer dan ooit aandacht voor wat ze eten en waar het vandaan komt,” legt Thijs Keersebilck uit, Managing Director BU consumer products & service bij Milcobel. “We hebben het plan opgevat om Brugge-kaas met een CO2-neutraal label te lanceren. Veel consumenten zoeken nu eenmaal naar manieren om bij te dragen aan het klimaatdebat. Door een CO2-neutrale kaas aan te bieden, kunnen bewuste consumenten een duurzamere keuze maken in hun kaasassortiment.”

Milcobel engageert zich ook om een bijdrage te leveren aan de klimaatverandering. “Europa legt de lat hoog met zijn Fit for 55-programma en het Farm to Fork-programma als onderdeel van de Green Deal, en wij willen ons steentje bijdragen.”

Samenwerking met Nederlands bedrijf CO2Logic

Om het CO2-neutrale kaaslabel geloofwaardig te maken, werkt Milcobel samen met het Nederlandse bedrijf CO2Logic. Samen met verschillende partners hebben zij het CO2 Neutral® label ontwikkeld, dat gebaseerd is op de internationaal erkende PAS2060 norm. Er zijn een aantal vereisten voor het gebruik van het label. Eerst worden alle broeikasgasemissies (CO2, methaan, stikstofoxide) in de keten van koe tot kaas berekend.

Recente verminderingen van de CO2-uitstoot in verschillende stadia van de productie dragen bij tot het label. “Meer dan de helft van onze landbouwers maakt reeds gebruik van hernieuwbare energie en twee derde voert maatregelen uit om het energieverbruik te verminderen. We zijn ook samen met het ILVO betrokken bij allerlei proefprojecten om de methaanuitstoot van koeien te verminbderen en ook inzake de CO2-opslag op weiden,” legt Keersebilck uit. “We richten ons op bewustwording en het bevorderen van duurzame projecten door middel van een duurzaamheidspremie.”


Milcobel heeft ook duurzame maatregelen genomen. In de productie-installaties is de energie-efficiëntie per kilo kaas in de afgelopen vijf jaar aanzienlijk verbeterd. “Het doel is om de emissies van het productieproces tegen 2035 met nog eens 35% te verminderen. “Energiebesparende processen en verbeterde efficiëntie zullen hiertoe bijdragen. Systemen met warmtekrachtkoppeling leveren duurzamere energie”, aldus het bedrijf.

Compensatie van CO2-uitstoot in India

De zuivelonderneming is zich er echter van bewust dat een volledig CO2-neutrale productie in de hele keten “vrijwel onmogelijk” is. “35% minder is nog altijd geen 100%,” zegt de website van Brugge Kaas. “Daarom willen we de resterende CO2-uitstoot compenseren. Dit doen we door een gecertificeerd wind- en klimaatproject in India te steunen in samenwerking met CO2logic. Op die manier worden projecten voor hernieuwbare energie gesteund via groene energiecertificaten.

Nils van Dam, CEO van Milcobel, zegt over de keuze voor het windproject in India: “We hadden graag een lokaal project gesteund, maar in Europa en België staat de koolstofcultuur nog in de kinderschoenen. Het ontbreekt aan een juridisch kader en aan faciliteiten voor meting, toezicht en compensatie. In het buitenland zijn zij in dit opzicht al verder. Dus het gaat allemaal om plannen voor de toekomst.

Bron: VILT

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*