Micro-algen zouden veelbelovend kunnen zijn in de strijd tegen IBD

Yemoja, Ltd., een start-up op het gebied van de kweek van microalgen, sluit zich aan bij het MIGAL Galilee Research Institute om het voortouw te nemen bij een uitgebreid, vier jaar durend onderzoeksinitiatief naar verbindingen uit algen die kunnen helpen bij het beheersen van ontstekingen en inflammatoire darmziekten (IBD). De geselecteerde nuttige algen zullen worden ontwikkeld tot functionele voedingsmiddelen en tot nutraceutische en farmaceutische toepassingen.

Het initiatief, getiteld “Algae4IBD”, is in juni van start gegaan en heeft een subsidie van 7,5 miljoen euro gekregen van de EU-financieringsarm, Horizon 2020, die is gewijd aan de ondersteuning van baanbrekende onderzoeks- en innovatieprojecten. Yemoja maakt deel uit van een consortium van 21 leden dat bestaat uit deskundigen op het gebied van mariene wetenschap, onderzoeksinstellingen, universiteiten, ziekenhuizen en IBD-centra, en bedrijven die algen kweken. De campagne wordt geleid door Dr. Dorit Avni, een senior onderzoeker voor MIGAL.

Celwand van micro-algen

“Wij geloven dat een veelbelovende oplossing voor deze ziekte verborgen zou kunnen liggen in de celwanden van microalgen,” zegt Dr. Amikam Bar Gil, CTO van Yemoja. “Er zijn enkele voorlopige gegevens in de peer-reviewed literatuur die suggereren dat microalgen ontstekingsremmende activiteit zouden kunnen herbergen in het spijsverteringskanaal. Hoewel dit deel van het onderzoek zich nog in een vroeg stadium bevindt, moet er nog een zee van kennis worden blootgelegd. Dit consortium is opgezet als wegbereider voor het eerste robuuste en grootschalige onderzoek naar het positieve verband tussen microalgen en IBD.”

Ziekte aan de darmen

IBD-ziekten, colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn zijn chronische, recidiverende aandoeningen van het maagdarmkanaal. Zij treffen meer dan 2 miljoen Europeanen en 1,5 miljoen Amerikanen, en worden gekenmerkt door langdurige darmontsteking. Epidemiologische studies hebben een hogere prevalentie van IBD in de westerse wereld vastgesteld. Volgens de data kwaam de aandoening aan het begin van de 21ste eeuw meer voor in de pas geïndustrialiseerde landen, maar is deze langzaam geëvolueerd tot een wereldwijd probleem.

Nieuwe stoffen voor toevoeging aan brood, gummies, repen, enz

Yemoja zal de productie op commerciële schaal uitrollen van verschillende geïdentificeerde succesvolle microalgenkandidaten die zullen worden gebruikt om functionele voedingsoplossingen te ontwikkelen, zoals voor toevoeging aan brood, gummies en repen, maar ook natuurlijke supplementen en geneesmiddelen.
“Algae4IBD is de eerste vergaande studie die het potentieel van een buitengewoon breed spectrum van microalgen voor de behandeling van IBD uitvoerig beoordeelt,” voegt Bar-Gil toe. “Dit was eerder niet mogelijk, als gevolg van kweekbeperkingen. Microalgen worden gewaardeerd om hun inherent rijke inhoud van gezonde vetzuren, eiwitten, antioxidant pigmenten, en polysacchariden, en biedt veelzijdige mogelijkheden voor de aanpak van IBD. Het is een opwindend project waarvan we verwachten dat het goed nieuws zal brengen voor chronische IBD-patiënten.”

Over Yemoja
Yemoja werd in 2017 opgericht door een team van mariene biologie- en biotech-experts met een gedeelde visie om gebruik te maken van nieuwe engineeringmethoden om de commerciële algenruimte te voorzien van een prodigieuze reeks hoogwaardige microalgensoorten die kunnen worden afgestemd op een volledig spectrum van toepassingen

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*