Merkaa: natuurlijke limonade met minder suiker

Gert Van der Borght (40) van Berlaar-Heikant maakt limonade op de ouderwetse manier.”In lang vervlogen tijden werd limonade gemaakt van echte citroenen, ice-t met verse losse thee. Tegenwoordig is het een samenraapsel van chemische producten met een verre smaak van citroenen en thee. De echte smaak van fruitlimonade is een herinnering die de meesten zelfs nooit gekend hebben. Deze tijd is nu voorbij. Bij Merkaa zetten we vol in op limonades met echt fruitsap, geen chemische bestanddelen, enkel puur natuur. 

Gert Van der Borght (40) van Berlaar-Heikant maakt limonade op de ouderwetse manier. Ooit was er in Berlaar een grote limonadefabriek Rita. Vandaag produceert Gert alles in zijn eigen keuken. “Ik maak een limonade met citroen, sinaasappelsap en gember. Ik heb er lang mee geëxperimenteerd. Ik leerde doorheen dit proces dat het een kwestie is van de juiste proporties vinden.”

Merkaa

“Merkaa is de dialectische uitspraak van Melkouwen, de Berlaar-Heikantse wijk waar ik woon. “Voor vijf liter limonade maak ik eerst 1,3 liter stroop. Ik maak het met twee derde sap en een derde kristalsuiker. Dit sap koop ik. Ik gebruik voornamelijk sinaasappelsap en wat citroensap. Ik verwarm het mengsel tot de suiker goed is opgenomen. Soms voeg ik ook gember toe. Het sap van gember maak ik zelf door dat langzaam te centrifugeren. Ik laat het mengsel een nachtje afkoelen en vul het dan bij met 3,7 liter bruiswater. Zo krijg je een natuurlijke limonade. Ik voeg alleen een beetje citroenzuur toe voor de conservering. Maar als je thuis limonade maakt en die snel opdrinkt, is dat niet nodig”, legt hij uit.

Verfrissend

Het resultaat is verrassend verfrissend, met een goede balans tussen zoet en zuur. “Bij de limonade van Merkaa smaak je meer fruit en die smaak blijft lang in je mond hangen. De gember voegt ook dat extraatje toe, hoewel het zeker niet te sterk is”, vertelt Gert. Er zijn drie limonades: Citroen gember ; limonade original en limonade pompelmoes. En is er natuurlijk ook onze zelfgemaakte ijsthee. Al deze drankjes bevatten natuurlijke suiker, dus je hoeft er niet mee te overdrijven. Maar alle frisdranken bevatten echt fruit. En dat is natuurlijk een opsteker. Dit jaar ga ik ook limonade maken met stevia!”

Amateur-kok

Gert: “Ik ben opgeleid als elektricien en werk bij het stadsarchief van Antwerpen, waar ik de archieven scan. Ik begin net met de productie van limonade. Vandaar dat alles nog zeer kleinschalig is. Ik geloof wel in mijn product. Ik wil het stap voor stap vergroten en uitbouwen. Op dit moment, plak ik mijn labels nog op de flessen met Pritt. Investeren zal nodig zijn in de loop van de volgende jaren. “

Mijn kinderen zijn mijn drijfveer

“Hoe ben ik begonnen met deze frisdranken? Eigenlijk gaat het terug naar mijn kindertijd. Ik ben opgegroeid in Beerzelberg. Er stonden appelbomen en andere fruitbomen in ieders tuin. Dus ik heb veel fruit gegeten. Ik was een gezonde jongen, die bijna nooit ziek was. Nu ik zelf kinderen heb, wilde ik ze dat ook geven. Dus heb ik zelf wat fruitbomen en bessen geplant hier bij ons thuis in Berlaar-Heikant. En ik maak nu mijn eigen limonades. Ik denk dat het potentieel heeft. Mensen drinken tegenwoordig minder alcohol. En als je naar een bar gaat, drink je liever iets dat lokaal en traditioneel gemaakt is, dan een merkgebonden drankje dat je ook thuis in de koelkast hebt staan. Ik geloof dus sterk in die lokale markt. Ik heb gesprekken met enkele lokale supermarkten en zal ook kleine flesjes bottelen om in (de toekomst) in de cafés van ons dorp en onze streek te kunnen serveren. Ik hoop Merkaa de komende jaren tot een begrip te maken.”

www.merkaa.be

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*