Mensen nog zieker door ziekenhuisvoeding?

Het voedsel in onze ziekenhuizen is niet in orde en leidt rechtstreeks tot een verslechterende gezondheid. Het VTM-programma “Ze zeggen dat” schetst een somber beeld van de verwaarloosde positie die voeding inneemt in ons gezondheidssysteem. Het kan echter ook anders.

Het VTM-programma voerde een nulmeting uit met 19 panelleden, van wie de helft vers bereide maaltijden kreeg en de andere helft ziekenhuisvoedsel. De tien proefpersonen die het ziekenhuisdieet volgden, hadden na twee weken minder eetlust en futloosheid. Presentatrice en proefkonijn Dina Tersago werd ook humeurig en prikkelbaar.

Labtesten toonden geen verschil in cholesterolgehalte. De testpersonen waren echter gemiddeld 1,5 kg afgevallen, en niet op een gezonde manier: vooral spiermassa, liefst 1 kilo, hadden ze verloren. Hun vetmassa daarentegen, nam toe. Hun ijzergehalte was dramatisch gedaald. Als zij nog een maand ziekenhuisvoedsel waren blijven eten, had dit tot bloedarmoede kunnen leiden.

Dit is schokkend,” zegt Bart Geurden in de hln-krant. Hij doet aan de universiteit in Antwerpen onderzoek naar voeding in de gezondheidszorg. “Het lijkt erop dat een dieet met te weinig eiwitten spontaan leidt tot spierverlies bij gezonde mensen. Bij zieke mensen zijn de gevolgen nog ernstiger. Als u moet herstellen van een operatie, heeft uw lichaam meer vitaminen, eiwitten en ijzer nodig. We weten uit studies dat patiënten die verse maaltijden krijgen ook minder last hebben van infecties.”

Zwakke mensen in het ziekenhuis

De meeste ziekenhuizen besteden de catering uit aan de Sodexo. Dit gebeurt doorgaans om kosten te besparen, betreurt Geurden. “Ik ben een verpleger van opleiding. Toen ik zo’n 40 jaar geleden startte, konden we nog een ei bakken en een boterham halen voor een hongerige patiënt. Dat kan nu niet meer. Rigiditeit en slechte voeding. Als gevolg daarvan is 30-40% van de patiënten in Belgische ziekenhuizen ondervoed. Uit onze metingen bij de 65-plussers bleek dat 51% van hen bij opname al een voedingsprobleem had, maar dat dit bij driekwart van hen in het ziekenhuis verergerde.

Verpleeghuizen en ziekenhuizen: veel ondervoede patiënten

Eerder had Gijs Du Lalaing, professor aan de UGent, geklaagd dat verpleeghuisdiëten leiden tot een gebrek aan micronutriënten zoals zink en selenium, die essentieel zijn voor ons immuunsysteem om infecties zoals COVID-19 te bestrijden. Bart Geurden is het daarmee eens: “In verpleeghuizen is 50-60% van de bewoners ondervoed. Diëtisten moeten de voedingsproblemen oplossen die zich in de keuken voordoen. En ze nemen hun toevlucht tot de proteïnedrankjes die de industrie aanbiedt. Maar de patiënten vinden die niet lekker.” Mijn vader goot ze uit in de badkamer nadat de de verpleegsters de kamer verlieten.”

Het kan anders

AZ Zeno met zijn ziekenhuizen in Knokke-Heist, Blankenberge en Maldegem toont aan dat het ook anders kan. Cateringmanager Pieter De Smet levert 100% verse voeding tegen hetzelfde budget als andere ziekenhuizen. Creativiteit is de sleutel. “We gooien niets weg. Zelfs de bladeren van onze venkel worden niet weggegooid: We maken er pesto van. We mengen het bijvoorbeeld met rijst: het levert extra energie en antioxidanten, terwijl de rijst kleverig wordt en dus gemakkelijker te eten voor een bibberende geriatrische patiënt,” vertelt hij aan hln.

Bron: VILT/hln

Beelden: Pexels

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*