Mensen gaan hun lichaam en voedsel steeds meer op individueel niveau monitoren

De westerse samenleving lijkt geobsedeerd te zijn met gezondheid. Vreemd is dat niet: wie alles heeft en overal recht op denkt te hebben, heeft vaak moeite met zijn sterfelijkheid. Het is dan aantrekkelijk om te denken dat je het onvermijdelijke op afstand kunt houden door je te bekeren tot een ‘verantwoorde levensstijl’.

Steeds betere, kleinere en goedkopere sensoren maken het mogelijk zo’n levensstijl in cijfers te vangen. Het is al normaal om tijdens het sporten sensoren te dragen – vaak in de vorm van een sporthorloge –, om daarna de meetgegevens op te slaan in een smartphone. Maar waarom zou je dit soort body monitoring beperken tot sportieve activiteiten?

Voedselpatroon volgen met sensoren

Naarmate de techniek meer mogelijkheden biedt, zullen mensen ook het effect willen meten van bijvoorbeeld het eten van een salade vergeleken met een roerbakmaaltijd. Software kan op basis van zulke gegevens een lichaamsspecifiek profiel opstellen dat wordt teruggekoppeld in een gepersonifieerde voedingshandleiding. De smartwatch laat dan vervolgens weten dat de limiet van de dagelijks toegestane hoeveelheid zetmeel is bereikt, om en passant een avondwandeling van 5,35 kilometer aan te bevelen.

Op dit moment zijn allerlei kleinere bedrijven bezig zulke body monitoring-software te ontwerpen. Apple heeft duidelijk ingezet op deze ontwikkeling door te blijven investeren in de aanvankelijk weinig populaire Apple Watch.

Bron:Maarten!

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*