Melitta Belgium zuivert de lucht met een “geschilderd bos”

Melitta-muurschilderin leuven

In het kader van zijn duurzaamheidsstrategie “plant” Melitta, specialist in filter- en koffiemachines, een geschilderd bos van 160 m² dat de lucht zuivert. Dit is een milieuvriendelijke muurverf gemaakt met Airlite verf, een 100% natuurlijke verf die vervuilende stoffen vermindert. Over een periode van 10 jaar zal die verf evenveel lucht reinigen als een bos van dezelfde omvang.

Gedurende die 10 jaar zal Airlite verschillende verontreinigende stoffen zoals NOx, SOx, NH3 en CO reinigen. Dit project is een voortzetting van het Treedom-verhaal, waarbij Melitta al 12.990 bomen heeft geplant in Tanzania. Melitta koos voor de Geogarten-gebouwen van de Katholieke Universiteit Leuven.

Foto: De muurschildering is nu te zien op de Campus Arenberg, de gevel aan de Kapeldreef aan de Celestijnenlaan 200C in Leuven.

Luchtzuivering aan de muur

Dankzij Melitta heeft de KU Leuven Geogarten een nieuwe attractie: een 160 m2 grote ecologische muurschildering. Dit kunstwerk zorgt voor frisse lucht, omdat het geschilderd is met Airlite verf, die de lucht zuivert. Deze speciale verf heeft een anti-vervuilend, luchtzuiverend en energiebesparend effect. Airlite is een technologie in een 100% minerale verf die in staat is om de lucht te zuiveren en oppervlakken te desinfecteren op een volledig natuurlijke manier. Airlite gebruikt de energie van licht om belangrijke luchtverontreinigende stoffen zoals NOx, SOx, NH3 en CO te verwijderen. Het aanbrengen van Airlite op een oppervlakte van 160 m2 vermindert de luchtverontreiniging op dezelfde manier als een volgroeid bos van 160 m2. En dit over een periode van 10 jaar. Dit betekent dat de muur in deze periode de uitstoot van 124.900 auto’s zal saneren.

Treedom

Margaux van den Hende voor de muurschildering

In het kader van zijn duurzaamheidsstrategie heeft Melitta in samenwerking met Treedom al 12.990 bomen geplant in het noordwesten van Tanzania. Deze bomen bedekken een groot deel van het Kilimanjaro National Park, een plaats met een uitzonderlijke biodiversiteit en een regio in de wereld die gevaar loopt door de klimaatverandering. Treedom is ’s werelds eerste platform waar u aan de hand van coördinaten precies kunt zien waar uw boom is geplant. U kan de groei ervan online volgen.

“Na de aanplanting van het Melitta® bos in Tanzania in samenwerking met Treedom, leek het ons vanzelfsprekend om een positieve impact te hebben op het lokale milieu. Corona dwong ons om creatief te denken. Aangezien het sociale aspect ook een belangrijk onderdeel is van Melitta’s duurzaamheidsstrategie, hebben we gekozen voor een project dat niet alleen het milieu, maar ook de mensen en de omgeving ten goede zou komen. Zo kwamen we op het idee van een muurschildering die de lucht zuivert,” legt Margaux Van den Hende, Brand Manager van Melitta® België, uit.

KU Leuven

Naast Treedom heeft Melitta ook samengewerkt met de KU Leuven. De muurschildering zal tien jaar lang te zien zijn in een van de Geogarten-gebouwen van de universiteit. De Geogarden is een vrijwilligersproject van de Faculteit Aard- en Milieuwetenschappen. De tuin wil bloemen naar de campus brengen, op duurzame wijze voedsel verbouwen en sociaal-ecologische ervaringen bevorderen. De perfecte plaats dus, voor een ecologische muurschildering. Bovendien is de muurschildering met haar warme en heldere kleuren een echte blikvanger die de grijze gebouwen op de campus en de omgeving in het algemeen zachter maakt.

Foto: Enkele studenten, Júlia Albuquerque (artiest met pet), Prof. Dr. Constanza Parra (Geography and Tourism), Bianca Drepper, Doctoral researcher (Forest, Nature and Landscape) en Margaux Van den Hende, Brand Manager Melitta

Terre de Julia

Na een open wedstrijd selecteerden Melitta en de KU Leuven de Braziliaanse kunstenares en illustratrice Julia Albuquerque, die al verschillende muurschilderingen in Brazilië heeft gemaakt en een jaar in Berlijn heeft gestudeerd. Zij was de ideale partner door haar motivatie, persoonlijkheid en opgewekte aard. Zij is erin geslaagd de muurschildering een grote betekenis te geven. Zo is te zien hoe verschillende mensen samen zorgen voor de natuur om hen heen. Ze geven potten rond in de vorm van koffiekopjes. Enerzijds is dit een verwijzing naar Melitta en het gedeelde genot van koffie, maar ook naar de samenwerking tussen Melitta, Treedom en KUL Geogarden. In zekere zin is het een samenstelling van hun drie gemeenschappelijke doelen: “het verbinden van natuur, mensen en koffiegenot”.

Gepubliceerd met

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*