Meli neemt Nederlandse De Traay over

De honingproducent Meli neemt de Nederlandse concurrent Traay over. De twee familiebedrijven bundelen hun krachten om hun positie op de Europese markt te versterken. Daarnaast zullen de biologische en cosmetische producten van de Traay worden toegevoegd aan het huidige assortiment, dat vaste en vloeibare honing, honingkoekjes en honingchocolade omvat.

‘Net als Meli heeft de Traay een rijke familiegeschiedenis met een sterke affiniteit met het imkersvak’, aldus Koen Steurbaut, die sinds 2017 CEO van Meli is.

Dit is de eerste grote overname voor Meli, dat in 1925 werd opgericht door Alberic Florizoone. Op 18-jarige leeftijd begon hij de honing die hij oogstte in de tuin van zijn ouders te verkopen aan buren, familie en vrienden onder de naam Veurne-Ambacht Honing. Meli werd letterlijk het levenswerk van Florizoone. Toen hij in 1992 op 85-jarige leeftijd overleed, was hij nog steeds CEO. Geen van zijn vier kinderen was geneigd om de zaak over te nemen. De familie blijft echter wél deel uitmaken van de raad van bestuur en bezit nog steeds 100% van Meli.

In 1935 opende Florizoone het Bijenpaleis in Adinkerke, een educatief café waar je alles te weten komt over honing en bijen. Het project werd Meli genoemd, naar het anagram van het Franse woord voor honing, “miel”. Om de kinderen bezig te houden, legde hij een speeltuin aan, die in de jaren 1950 Meli Park werd. In 1999, na de dood van Alberic Florizoone, werd het park verkocht aan Studio 100. Plopsaland was geboren en Meli nam de productie van honing over.

Veurne en Lelystad

Meer dan twee decennia later is dit nog steeds het geval, hoewel Meli zich met de overname van Traay op andere markten heeft gericht, zoals cosmetica op basis van honing. ‘We willen blijven innoveren, maar honing zal altijd de basis blijven’, zegt CEO Koen Steurbaut.

Met de fusie zal Meli zijn volume verhogen tot 20 miljoen kilo honing per jaar, iets minder dan een verdubbeling, maar operationeel zal er niets veranderen. De Traay zal met haar 60 werknemers onder haar eigen naam blijven opereren vanuit Lelystad. De 55 werknemers van Meli in Veurne zullen ook blijven werken.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*