Meer en meer agro-industriëlen kopen landbouwgrond

Na de onthulling dat aristocraten nog steeds de grootste privégrondbezitters zijn in Vlaanderen, heeft onderzoekswebsite Apache nog een andere trend blootgelegd: ook industriëlen investeren (steeds meer) in landbouwgrond. Dit geldt niet alleen voor bedrijven of ondernemers in de levensmiddelenindustrie.

Apache heeft op basis van gepubliceerde kadastrale gegevens een lijst opgesteld van de 500 grootste eigenaars van particuliere bossen, akkers en weiden. Wat het particuliere grondbezit betreft, wordt de top 50 voornamelijk bezet door aristocraten en hun bedrijven of trusts. Op hun hielen zitten tientallen industriëlen, van wie sommigen meer dan 400 hectare landbouwgrond bezitten. Sommige van deze bedrijven zijn verbonden met de landbouw, maar vele behoren tot geheel andere bedrijfstakken. De landbouwers zelf vinden we, op enkele uitzonderingen na, in de onderste 500. Zij bezitten gemiddeld ongeveer 75 hectare land.

Agro-voedingsbedrijven

Volgens Apache is het niet verwonderlijk dat veel bedrijven en ondernemers die betrokken zijn bij de landbouwsector, landbouwgrond bezitten. Veel van deze bedrijven zijn in de loop van tientallen jaren gegroeid, van een landbouwbedrijf dat experimenteerde met transformatie tot een belangrijke speler in de agro-industrie. Wat echter opvalt, is dat hun areaal na 2016 vaak is toegenomen.

Aardappels

In de aardappelverwerkende sector worden verschillende namen genoemd. Zo is er Clarebout, die meer dan 300 hectare landbouwgrond bezit. De meeste van die aankopen zijn van na 2016, maar ook Pomuni in Ranst en De Aardappelhoeve in Tielt staan op de lijst. In de groenteverwerking worden de familie Hoflack uit Horafrost (200 ha) en Haspeslagh uit Ardo (60 ha) genoemd. Zij bezitten de meeste landbouwgrond via een onroerend-goedmaatschappij, hoewel er soms ook grond op naam van de familieleden zelf staat.

Vlees, zuivel , hygiëne

Er zijn ook bedrijven en families in andere sectoren van de voedingsindustrie die een aanzienlijke hoeveelheid landbouwgrond bezitten. Het zuivelbedrijf Inex bezit ongeveer 240 hectare, de exploitanten van het slachthuis Verbist ongeveer 200 hectare en CID Lines ongeveer 70 hectare. Ook hier werken de eerste twee partijen via een holdingmaatschappij.

Retailer Colruyt

Maar ook verderop in de keten is er belangstelling voor landbouwgrond. Zo kocht Colruyt enkele jaren geleden 25 hectare biologische landbouwgrond en kondigde onlangs aan dat hij een holding heeft opgericht om grond aan te kopen. Colruyt wil meer controle over wat en hoe er op zijn landbouwgronden wordt verbouwd.

Redenen

Volgens Apache zijn er verschillende redenen waarom de spelers in de agro-industriële keten investeren in landbouwgrond. “Het is om de bevoorrading veilig te stellen, om te experimenteren op hun eigen land, of om de kostprijs te controleren,” legt hij uit. Maar in de meeste gevallen is het kopen van landbouwgrond een strategische zet. Het is een investering die veilig lijkt, aangezien landbouwgrond in de afgelopen vier jaar 21% duurder is geworden, aldus de website van notarissen.

Prijzen boomen

“Landbouwgrond kost in Vlaanderen gemiddeld 54.000 euro per hectare, en in West-Vlaanderen loopt dit gemiddelde op tot 64.500 euro. In de regio’s met intensieve groenteteelt, vooral in Zuidwest-Vlaanderen, zijn prijzen van meer dan 100.000 euro per hectare geen uitzondering. Deze prijzen komen echter niet meer overeen met de agrarische gebruikswaarde”, aldus de Apache-website.

Investering

Deze investeringswaarde kan interessant zijn voor industriëlen die investeren in landbouwgrond die geen verband houdt met landbouw. Hun profiel is divers. Het gaat onder meer om een bedrijf dat aluminium raam- en deuraccessoires maakt, een importeur van Speedo zwemkleding, een bedrijf dat eigendom is van wijlen “bingokoning” Willy Michiels en een non-food detailhandelaar Euro Shop. Maar ook een holding achter verschillende medische laboratoria, de eigenaar van een meubelconcern, de directeur van een bank, notarissen, artsen, advocaten of bronwaterbottelaars investeren in landbouwgrond.

This post is also available in: Nederlands

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*