Meer betalen voor varkensvlees

Door de inkrimping van de varkensstapel in Europa en helaas ook door de oorlog in Oekraïne zijn de prijzen van varkensvlees in één week tijd fors gestegen. Per kilogram levend gewicht kwam er vorige week nog eens 20 cent bij.

De prijs van varkensvlees is sinds enkele weken aan het stijgen. Wouter Wytynck, varkensexpert bij Boerenbond, wijt dit aan de toegenomen vraag en het verminderde aanbod als gevolg van de crisis in de varkenssector. De laatste jaren zijn veel boeren gestopt of houden minder varkens. “Nu de coronamaatregelen zijn opgeheven en bijvoorbeeld de cateringdiensten weer op volle toeren draaien, is de vraag groter. Bovendien gaat het ook goed met de uitvoer naar derde landen zoals de Filippijnen en Zuid-Korea.”

In de afgelopen week is deze opwaartse trend van de varkensvleesprijzen versneld. De prijs voor varkensvlees (geslacht gewicht) bedraagt momenteel 1,45 euro per kilo, twintig cent meer dan een week geleden. De Belgian Pork Group (BGP) heeft zijn prijs met 20 cent per kg karkas verhoogd, terwijl Noordvlees zijn prijs met 23,17 cent per kg karkas heeft verhoogd.

Ook oorlog spreelt een rol

Volgens Wytynck is de sterke prijsstijging vooral te wijten aan de toegenomen vraag en het verminderde aanbod als gevolg van de huidige crisis in de sector in Europa. Een klein deel van de sterke prijsstijging kan worden verklaard door de oorlog in Oekraïne. “Polen en andere landen rond Oekraïne kopen meer varkensvlees vanwege de oorlogsdreiging, plus er zijn de vele vluchtelingen die ook voedsel nodig hebben.

Daardoor is er extra vraag naar varkensvlees uit Polen en herstelt de karkasmarkt, die het de laatste maanden moeilijk had, zich navenant. “En die prijzen zullen blijven stijgen”, meent Wytynck.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*