Marokkaanse boycot kostte Danone 178 miljoen omzet

De Franse zuivelgroep Danone ziet zijn omzet in 2018 stagneren en slikt een daling van de nettowinst met 4,1 procent. Zonder een mysterieuze boycotactie van Marokkaanse consumenten zouden de cijfers een stuk beter zijn geweest.

De Franse maker van melk- en yoghurtproducten bleef vorig jaar steken op een omzet van 24,65 miljard euro, terwijl de nettowinst met meer dan 4 procent zakte tot 2,35 miljard euro. De groep legt in zijn persbericht de nadruk op de stijging van de recurrente omzet en winst met 2 tot 3 procent, maar kan niet verhullen dat zijn resultaten verzuurd worden door een aanhoudende boycot van consumenten in Marokko. Het bedrijf  schat dat die actie 178 miljoen euro omzet en 43 miljoen euro bedrijfswinst heeft gekost.

De boycot is nu tien maanden oud. Wie aan de basis ligt, is niet helemaal duidelijk. De actie lijkt terug te brengen tot een anonieme oproep op sociale media in april vorig jaar.

Gele hesjes

In een soort Marokkaanse variant van de gelehesjesbeweging werd opgeroepen om de Franse producten niet meer te kopen uit protest tegen de levensduurte en de te grote greep van multinationals op de economie.

De actievoerders raakten duidelijk een snaar. Niet alleen Danone, maar ook andere fabrikanten van basisvoeding kregen af te rekenen met een koopstaking van de Marokkaanse consument.

Voor Danone groeide een fait divers uit tot een pijnlijke streep door zijn resultaten. Zonder de Marokkaanse perikelen zou de organische groei 3,6 procent bedragen hebben, zowat een kwart hoger dan de gerapporteerde groei.

Nog erger is dat het Franse bedrijf, ondanks aanzienlijke prijsverlagingen in het Noord-Afrikaanse land, er maar niet in slaagt om het protest te bezweren: in het vierde kwartaal daalde de omzet in het land met 35 procent en liep de wereldwijde omzet met 2,1 procent terug.

China

De financieel directeur Cécile Cabanis zei in een toelichting dat ze in Marokko geen herstel verwacht voor het einde van dit jaar.

De nieuwere activiteiten van Danone, zoals plantaardige zuivelproducten en medische voeding, deden het wel goed. Maar behalve Marokko was ook China de grote spelbreker. De verkoop van babymelk en kindervoeding liep er in het vierde kwartaal zelfs terug.

Voor dit jaar voorspelt Danone een omzetgroei met 3 procent op vergelijkbare basis.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*