
De Nederlandse zuivelverwerker FrieslandCampina, die ook in Vlaanderen actief is, krijgt voor het eerst sinds de fusie in 2008 een Belgische commissaris. Marleen Vaesen, voormalig CEO van lingeriefabrikant Van de Velde en groenteverwerker Greenyard, is benoemd voor een termijn van vier jaar. Zij en de Nederlander Baptiest Coopmans treden per december toe tot het bestuur, maakte FrieslandCampina deze week bekend.

De raad van commissarissen – laten we het de executive board noemen – van de Nederlandse zuivelverwerker FrieslandCampina bestaat straks uit negen personen. Er heeft nooit een Vlaming in het bestuur gezeten, maar daar komt op 13 december verandering in met de komst van Marleen Vaesen. Zij wordt de enige Belg in de raad van bestuur en is ook de eerste Belg sinds de fusie van Friesland Foods en Campina in 2008″, bevestigt de onderneming.

Sybren Attema, voorzitter van de raad van commissarissen van Koninklijke FrieslandCampina N.V.:
“Wij zijn zeer verheugd dat Marleen en Baptiest toetreden tot onze raad van commissarissen. Beiden hebben uitgebreide ervaring in diverse leidinggevende en managementfuncties in grote internationale ondernemingen”.
Tot mei van dit jaar was Vaesen CEO van het Belgische lingeriebedrijf Van de Velde. Daarvoor was zij CEO van Greenyard, de wereldleider in verse, bevroren en bereide groenten en fruit, en bekleedde zij leidinggevende functies bij Procter & Gamble, Sara Lee en Douwe Egberts. Vaesen is nog bestuurder bij Van de Velde, bioscoopketen Kinepolis, investeringsmaatschappij De Eik, Maatschappij van Roerend Bezit van de Boerenbond (MRBB) en Arvesta, servicepartner voor boeren en tuinders. Naast Vaesen werd ook de Nederlander Baptiest Coopmans als nieuw lid benoemd.

Vlaanderen leverancier van meer melk?
De benoeming van Vaesen als eerste Belg in de raad van bestuur van het Nederlandse zuivelbedrijf komt op een moment dat het bedrijf op zoek is naar nieuwe leveranciers in Vlaanderen. Dit jaar heeft de Nederlandse coöperatie zich voor het eerst opengesteld voor Vlaamse leveranciers, terwijl de meeste Belgische leveranciers lange tijd geen mogelijkheid daartoe kregen. Volgens deskundigen houdt deze strategiewijziging verband met de verwachte afname van de melkreserve in Nederland (en ook in Vlaanderen) als gevolg van het stikstofakkoord.

Geef als eerste een reactie