Marifish.Inc: stimuleren van onderzoek, innovatie en ondernemerschap in visserij en aquacultuur

De incubator werd vrijdag 17 november 2023 feestelijk ingehuldigd in aanwezigheid van verschillende hoogwaardigheidsbekleders, waaronder Vlaams Viceminister-president Hilde Crevits (CD&V), die ook bevoegd is voor Visserij.

Aquacultuur omvat verschillende sectoren, waaronder de kweek van zeewier en vis, de verwerking van schelpdieren en technologische vooruitgang voor duurzame praktijken. Sylvie Becaus, CEO van de Vlaamse Visveiling (onderdeel van EFC), benadrukt het belang van aquacultuur voor de traditionele visserij, waarbij ze wijst op hun complementariteit en potentieel voor wederzijdse versterking.

De investering in topinfrastructuur, gesteund door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, op de Oostendse Vismijnsite biedt een gunstige omgeving voor aquacultuurinnovaties en trekt tegelijkertijd nieuwe ideeën aan voor de traditionele visserij.

Begeleiding

Marifish.Inc biedt niet alleen geavanceerde infrastructuur, maar ook cruciale begeleiding en een sterk ecosysteem dat nodig is voor jonge innovatieve bedrijven om zich op de markt te vestigen en te groeien. Minister Hilde Crevits: “Dit wordt een bruisende hub die innovatieve bedrijven toegang biedt tot zeewater. Opkomende of uitbreidende bedrijven kunnen ook rekenen op professionele coachingdiensten en een academische leerstoel uitgerust met laboratoria en een heuse zeewaterinstallatie. Op deze manier versterken we onderzoek, innovatie en ondernemerschap binnen de visserij, aquacultuur en maricultuur.”

Ondersteuning

Voortbouwend op het succes van Brugge.Inc in Brugge, willen Voka West-Vlaanderen en POM West-Vlaanderen hun effectieve formule van infrastructuur, coaching en een levendige ondernemersgemeenschap repliceren om startende en groeiende aquacultuurbedrijven te ondersteunen. De samenwerking met wetenschappelijke instellingen en een wetenschappelijk comité, waaronder de UGent, verzekert uitgebreide ondersteuning voor Marifish.Inc.

Oostende

Oostende is gepositioneerd met academische kennis, infrastructuur, toegang tot zeewater en logistieke ondersteuning om de aquacultuursector vooruit te stuwen en innovatie te brengen in de traditionele visserij. De gecombineerde elementen creëren een dynamische en innovatieve cluster die succes in aquacultuur bevordert.

Tom Vandenkendelaere: “Deze incubator onder de vleugels van de Vlaamse Visveiling is een goed voorbeeld van hoe geld dat België kreeg uit het Europese Brexit Adjustment fonds waaraan ik mee sleutelde, ingezet wordt om onze visserij te ondersteunen en diversifiëren en aquacultuur te promoten.”

Foto’s: Facebook Tom Vandenkendelaere & Willy Naessens

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*