Maandelijks sluiten twee bakkerijen in Wallonië.

Cropped photo of young man baker standing at bakery holding bread.

In de laatste tien jaar zijn er in Wallonië maandelijks twee bakkerijen gesloten, aldus de FOD Economie. De situatie is niet beter in Vlaanderen, waar de laatste tien jaar elke maand vijf bakkerijen hun deuren hebben gesloten. De fout is in wezen de invoering van een nieuw economisch model, waarbij de prijs vaak het belangrijkste element wordt. Ten koste van de kwaliteit?

Carol Dannevoye, projectmanager bij de Union des classes moyennes (UCM), een Franstalige werkgeversorganisatie die zich inzet voor de verdediging van zelfstandigen en bedrijven, “er zijn nu steeds meer supermarkten en franchisenemers die brood verkopen. Dit leidt tot meer concurrentie met traditionele bakkerijproducten, aangezien het bedrijfsmodel van supermarkten uitzonderlijke volumes en lagere prijzen combineert. Ik heb het natuurlijk niet over kwaliteit, aangezien we soms te maken hebben met diepvriesdeegwaren uit Oost-Europa. Tegelijk exploderen de prijzen van de grondstoffen voor kleine bakkerijen, die zich dan genoodzaakt zien zich te specialiseren in biologisch, glutenvrij brood… om een andere klantenkring aan te trekken, gericht op specifieke, duurdere producten. »

Kwaliteit is soms ver te zoeken

Albert Denoncin, voorzitter van de Fédération francophone de la boulangerie merkt daarover ironisch op: “Iedereen maakt brood, maar de kwaliteit is niet overal hetzelfde. Sommige merken bieden op elk moment van de dag brood aan en het is waar dat het goed ruikt in de winkel, maar niemand weet dat dit brood eerder bevroren werd. Ik noem het opnieuw verwarmd brood! “Commentaar dat Comeos, Delhaize en Carrefour Belgium, het vanzelfsprekend niet eens zijn.

Bron: Le Soir

Vertaald met www.DeepL.com/Translator

This post is also available in: Nederlands

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*